Infofinanciar > Lumea la zi > Belarus se înarmează nuclear. Lukașenko a vorbit despre înțelegerea cu Vladimir Putin
Lumea la zi

Belarus se înarmează nuclear. Lukașenko a vorbit despre înțelegerea cu Vladimir Putin

putin arme nucleare capital.ro
Credit imagine: capital.ro

Aleksander Lukașenko este unul dintre cei mai consecvenți aliați ai liderului de la Kremlin. Chiar dacă săptămânile trecute s-a zvonit că președintele Belarusului ar fi fost otrăvit după o întâlnire cu Vladimir Putin, se pare că alianța dintre cei doi este de fapt la fel de puternică ca întotdeauna. Astfel, la Minsk ar urma să ajungă arme nucleare din partea Moscovei.

Pe plan internațional, principala teamă a Ucrainei și aliaților săi din NATO este aceea că bielorușii vor folosi aceste noi arme pentru a ataca în mod direct țara care se află în război cu Rusia de mai bine de un an. Totuși, Aleksander Lukașenko insistă asupra faptului că ajutorul letal venit de la Moscova are ca scop doar o creștere a nivelului de protecție al Belarusului în fața unor posibile amenințări străine. „Totul este pregătit. Cred că va dura câteva zile și vom avea ceea ce am cerut. Și chiar puțin mai mult”, a mai spus președintele Belarusului, sugerând că artileria pe care o va primi va fi consistentă, ba chiar mai consistentă decât fusese preconizat.

Cum justifică Lukașenko tranzacția

Conform președintelui bielorus, care este deja în funcție de aproape 30 de ani, principalul motiv pentru contractarea de arme nucleare este acela de a descuraja orice fel de atac al unei forțe beligerante străine.„De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul pe teritoriul bielorus”, a spus Lukașenko, care așteaptă ca zilele următoare să sosească transportul din partea lui Vladimir Putin.

Informațiile acestea vin de la agenția de presă a statului bielorus, BeLta, care a fost citată de jurnaliștii de la Antena 3 CNN.

Până acum, Belarusul nu s-a implicat direct în conflictul ruso-ucrainean, deși susținerea sa este cu siguranță de partea Moscovei. Oficialii de la Kiev avertizează că este foarte posibil să apară informații false cu privire la un atac ucrainean asupra Minskului. De asemenea, Aleksander Lukașenko a spus în mai multe rânduri că Ucraina este o forță amenințătoare pentru Belarus. Tocmai de aceea, el a declarat că nu înțelege de ce oficialii ucraineni de nivel înalt i-ar fi propus semnarea unui pact de neagresiune.

Belarus, „ultima dictatură” a Europei

Aleksander Lukașenko s-a proclamat în repetate rânduri „ultimul dictator” al Europei. El este liderul unui Guvern autoritar, iar țara pe care o conduce de aproape 3 decenii are cea mai redusă libertate a presei dintre toate statele de pe continentul nostru. Anii trecuți, niște legi introduse de Lukașenko au creat revolte în rândul cetățenilor, însă guvernarea sa a rămas neclintită.