Infofinanciar > Lumea la zi > Belarus preia livrarea de arme nucleare rusești! Lukașenko spune că are deja focoasele trimise de Putin
Lumea la zi

Belarus preia livrarea de arme nucleare rusești! Lukașenko spune că are deja focoasele trimise de Putin

putin arme nucleare capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, despre care a spus că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945. 

Desfășurarea este prima mutare de către Moscova a unor astfel de focoase – arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă și mai puțin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă – în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice. 

„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune de stat rus Rossiya-1. 

Procesul de livrare este în curs de desfășurare 

„Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate asupra) Hiroshimei și Nagasaki”, a spus el, vorbind pe un drum într-o poiană din pădure, cu vehicule militare parcate în apropiere și cu un fel de depozit militar vizibil în fundal. 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfășoare în Belarus, după ce vor fi pregătite instalații speciale de depozitare pentru a le adăposti. 

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind de desfășurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de țări europene de-a lungul mai multor decenii. Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice propria poziție privind armele nucleare strategice și că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. 

Cu toate acestea, pasul Rusiei este urmărit îndeaproape de Statele Unite și aliații săi, precum și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina. 

Utilizarea armelor poate fi convenită rapid cu Moscova 

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat pentru televiziunea rusă de stat în interviul difuzat marți seara târziu, că țara sa are numeroase instalații de depozitare nucleară rămase din perioada sovietică și că a restaurat cinci sau șase dintre ele. 

El a minimalizat ideea că controlul rusesc asupra armelor ar fi un impediment pentru a le folosi rapid, dacă ar simți că o astfel de mișcare este necesară, spunând că el și Putin ar putea ridica telefonul unul către celălalt „în orice moment”. 

Mai devreme, marți, el declarase separat că armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului „în câteva zile” și că are instalațiile necesare pentru a găzdui și rachete cu rază mai lungă de acțiune, dacă va fi nevoie. 

Lukașenko, care a permis ca țara sa să fie folosită de forțele rusești care atacă Ucraina în cadrul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”, spune că desfășurarea nucleară va acționa ca un factor de descurajare împotriva potențialilor agresori, potrivit Reuters. 

Belarus se învecinează cu trei țări membre NATO: Lituania, Letonia și Polonia. Fostul șef de fermă colectivă sovietică, în vârstă de 68 de ani, care conduce Belarusul din 1994, ceea ce îl face cel mai longeviv lider din Europa, a declarat că nu i-a cerut pur și simplu lui Putin armele, ci le-a „cerut”. 

„Am fost întotdeauna o țintă”, a spus Lukașenko. „Ei (Occidentul) au vrut să ne rupă în bucăți încă din 2020. Nimeni nu a luptat până acum împotriva unei țări nucleare, o țară care are arme nucleare”.