Lumea la zi

Lovitură zdravănă pentru economia Norvegiei! Fondul suveran de investiții pierde sute de miliarde de dolari

Norvegia economie forbes.ro
sursă foto: forbes.ro

Cel mai mare fond suveran din lume este deșinut de Norvegia, iar pe cât este de valoros, pe atât a fost de vulnerabil în această perioadă. Fondul deţine active de peste 1.300 miliarde de dolari, dar cele mai recente date arată faptul pierderi de 1.680 miliarde de coroane norvegiene, corespondentul a 174 miliarde de dolari în primul semestru din 2022.

„Piaţa a fost caracterizată de majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi războiul din Europa. În special acţiunile din sectorul tehnologic au avut o evoluţie slabă, cu un randament de minus 28%”, a afirmat directorul general al Băncii din Norvegia, Nicolai Tangen.

Temerile privind o recesiune globală şi inflaţia ridicată și-au lăsat semne pe fondul suveran norvegian, dar și pe întreaga țară. Aceste fenomene au afectat acţiunile şi obligaţiunile, publicația G4Media. Per ansamblu, așadar, fondul suveran din Norvegia, care este gestionat de Banca Națională a țării, a raportat randament general negativ al investiţiilor de 14,4% în prima jumătate a acestui an.

De ce este fondul suveran din Norvegia atât de important

Fondul suveran din Norvegia a fost înființat în anul 1996 și a devenit ulterior cel mai mare fond de acest fel din lume. Asta pentru deţine active de aproximativ 1.300 miliarde de dolari. Instituția aceasta investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

Fondul suveran deţine în acest moment acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Un drum spre revenire

Norvegia înceaarcă acum să profite de orice oportunitate pentru un nou echilibru economic. Recent, excedentul comercial a ajuns la un nivel record luna trecută, în mare parte datorită creșterii prețurilor la gazele naturale. Indicele a atins astfel 153,2 miliarde de coroane, circa 15,6 miliarde de euro, depășind recordul precedent stabilit în martie 2022, când s-a atins valoarea de 138,1 miliarde de coroane, potrivit cifrelor publicate de institutul național de statistică norvegian SSB.

Norvegia este cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, iar exporturile de gaze au crescut de peste patru ori față de anul trecut. Ultimele date furnizate prezintă o sumă de 128,4 miliarde de coroane, ceea ce reprezintă un nou record legat de creșterea prețurilor. „Închiderea și încetinirea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a contribuit la creșterea prețului gazelor la un nivel record în iulie”, a comentat Jan Olav Rørhus, statistician la SSB, într-un comunicat.