Lumea la zi

Putin, îngrijorat de acțiunile Occidentului! „Au pus în aplicare proiectul anti-Rusia”

Putin, Sursă foto: Twitter
Credit imagine: twitter

Războiul și situația tensionată se pare că l-au afectat pe Vladimir Putin. Acesta a acuzat țările occidentale că au în derulare extinderea sistemului de tip NATO și în regiunea Asia-Pacific.

În mesajul transmis participanţilor la Conferinţa internaţională privind securitatea de la Moscova, şeful statului rus a spus că Statele Unite încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina,  transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite caută să prelungească acest conflict. Ele acţionează în aceeaşi manieră alimentând potenţialul de conflicte în Asia, în Africa, în America Latină”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite şi Occidentul că transformă populaţia Ucrainei în sacrificiu, deoarece au nevoie de conflicte pentru a-şi „păstra hegemonia”, relatează EFE şi TASS.

”Pentru a-şi păstra hegemonia, au nevoie de conflicte. Tocmai din acest motiv au pregătit rolul de carne de tun pentru poporul ucrainean”, a spus el în mesajul video adresat participanţilor la cea de-a 10-a Conferinţă internaţională privind securitatea, de la Moscova.

„Au pus în aplicare proiectul anti-Rusia”

Putin a adăugat că, în acelaşi scop, ţările occidentale „au pus în aplicare proiectul ‘anti-Rusia’, au închis ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la uciderea în masă a locuitorilor din Donbas, au pompat şi continuă să pompeze arme regimului de la Kiev, inclusiv arme grele”.

”În aceste condiţii, am decis să desfăşurăm o operaţiune militară specială în Ucraina în deplină conformitate cu Carta ONU”, a declarat Putin. Obiectivele campaniei militare, a subliniat el, ”au fost clar definite: asigurarea securităţii Rusiei şi a cetăţenilor noştri, apărarea locuitorilor din Donbas de genocid”.

Preşedintele rus a mai spus că situaţia din lume se schimbă în mod dinamic şi că se profilează „contururile unei ordini mondiale multipolare”.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.