Infofinanciar > Lumea la zi > Lovitură pentru Apple! Ce compania a detronat gigantul american
Lumea la zi

Lovitură pentru Apple! Ce compania a detronat gigantul american

Saudi Aramco sursa foto Daily Sabah
Sursa foto: Daily Sabah

Saudi Aramco, gigantul petrolier a depășit Apple. Aceasta este cea mai mare companie din lume în funcție de valoarea de piață. În anul 2022, acțiunile companiei au un plus de 30%.

Compania saudită a depășit Apple în ceea ce privește capitalizarea, devenind cea mai  valoroasă companie la nivel mondial, conform seekingalpha.com, citat de Ziarul Financiar. Valoarea de piață a  Saudi Aramco este de aproximativ 2.500 de miliarde de dolari, cu puțin peste capitalizarea Apple.

Apple a înregistrat pierderi încă de la începutul lui 2022

Acțiunile companiei americane au scăzut cu 15,7% de la începutul anului curent. Cu toate acestea, Apple a raportat rezultate extrem de bune. Chiar a oferit estimări solide pentru următoarea perioadă. Evoluția pe bursă a fost afectată de un selloff la nivelul acțiunilor de tip „growth” din industria tech.

Analiștii au ajuns la concluzia că Apple va înregistra un profit net per acțiune de 6,15 dolari în acest an. Veniturile totale vor fi în jur de 100 de miliarde de dolari.

Saudi Aramco a avut venituri de 32 de miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului 2021. Atunci prețul barilului de petrol era cu circa 5 dolari sub nivelurile actuale, iar producția era mai scăzută.

„Rezultatele noastre din al doilea trimestru reflectă o revenire puternică a cererii mondiale de energie și ne îndreptăm cu încredere spre a doua jumătate a anului 2021. Deși există încă o anumită incertitudine în ceea ce privește provocările prezentate de variantele Covid-19, am arătat că ne putem adapta rapid și eficient la condițiile de piață în schimbare”, a declarat Amin Nasser, președintele și directorul executiv al Saudi Aramco anul trecut.

Pe parcursul a doi ani, investitorii au discutat despre „câștigătorii pandemiei” din sectorul tech. Scăderea numărului de investiții în energie în timpul crizei sanitare a dus la o lipsă considerabilă de petrol, gaze, cărbune și capacitate de rafinare. Acest lucru i-a determinat pe unii analiști să considere că sectorul energetic ar putea fi „cel mai mare câștigător al pandemiei”.

Ce este Saudi Aramco?

Saudi Aramco este o companie petrolieră deținută de statul saudit, înființată în anul 1933 în colaborare cu o companie de petrol americană, în prezent parte a Chevron. Compania este cea mai mare companie de petrol din lume după producția de petrol, rezerve, capacitate de procesare, exporturi de țiței, exporturi de gaz petrolier, conform datelor de pe site-ul oficial al acesteia. La momentul actual, Saudi Aramco este prezentă în 66 de țări.