Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: FMI prevede consecințe devastatoare asupra economiei Rusiei! Războiul dus în Ucraina afectează Moscova
Lumea la zi

CNN: FMI prevede consecințe devastatoare asupra economiei Rusiei! Războiul dus în Ucraina afectează Moscova

Rusia Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Fondul Monetar Internațional a fost criticat pentru că a prognozat că Rusia va înregistra în acest an o creștere economică mai mare decât cea a Marii Britanii sau a Germaniei, în pofida presiunii tot mai mari din cauza sancțiunilor occidentale.

Dar Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat pentru Poppy Harlow de la CNN că perspectivele economice pentru Rusia după 2023 sunt „destul de devastatoare”.

„Când priviți previziunile noastre pe termen mediu, ceea ce vor ei să spună este că economia Rusiei se va micșora cu cel puțin 7%”, a declarat Georgieva într-un interviu difuzat miercuri.

Estimări contradictorii privind economia Rusiei

În ianuarie, FMI a estimat că economia Rusiei va crește cu 0,3% în acest an și cu 2,1% în următorul. Această estimare era mult mai optimistă decât cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Economiștii din aceste grupuri au estimat contracții de 3,3% și, respectiv, 5,6% în 2023.

Chiar și propria bancă centrală a Rusiei, care a prelungit luni controalele de urgență asupra capitalului pentru încă șase luni, a declarat că produsul intern brut s-ar putea contracta cu 1% în acest an.

Jeffrey Sonnenfeld, un profesor de management de la Yale, a scris luni în revista Fortune că „FMI nu și-a făcut treaba” și a repetat ca un papagal propaganda președintelui rus Vladimir Putin.

„În ceea ce privește Rusia, se face ecoul naiv al previziunilor inventate de Putin privind PIB-ul, de fapt, canonizând și legitimând aceste mituri economice fără nicio verificare”, au declarat Sonnenfeld și doi colegi, Stephen Roach și Steven Tian.

Sonnenfeld a ținut o listă a companiilor occidentale care și-au redus operațiunile în Rusia de la invazia Ucrainei, în urmă cu un an, și a cerut firmelor să iasă din această țară.

Georgieva a declarat pentru CNN că economia Rusiei va avea de suferit în timp, pe măsură ce muncitorii vor emigra și accesul la tehnologie va fi tăiat, iar sancțiunile asupra vastei sale industrii energetice își vor pune amprenta.

Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu 46%

„Anul acesta, ceea ce reflectăm este că Rusia a reușit să direcționeze o parte din vânzările [sale] de petrol dincolo de piețele Uniunii Europene”, a spus ea, referindu-se la succesul Rusiei în redirecționarea transporturilor de țiței către China și India. „Acesta nu va fi un impact de durată pentru economia rusă”. „Nu vedem Rusia beneficiind în niciun fel de ceea ce a provocat Ucrainei și lor înșiși.”

În urma interdicțiilor recente ale Europei de a importa țiței și produse petroliere rusești pe cale maritimă, finanțele Moscovei au dat semne de tensiune. Luni, guvernul rus a raportat un deficit bugetar de 2.580 de miliarde de ruble (34 de miliarde de dolari) pentru lunile ianuarie și februarie, comparativ cu un excedent de 415 miliarde de ruble (5,5 miliarde de dolari) în aceeași perioadă din 2022. Acesta a declarat că veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46% față de anul trecut.

Lupta împotriva inflației continuă

Între timp, economia americană și cea europeană s-au dovedit surprinzător de rezistente, a spus Georgieva. Ea a subliniat puterea piețelor lor de muncă și acțiunile rapide ale Europei pentru a limita dependența de energia rusă.

„Toate acestea contribuie în mod pozitiv la perspectivele noastre de creștere”, a spus Georgieva. „Nu prevedem o recesiune globală pentru acest an”.

Totuși, acest lucru nu va împiedica o încetinire globală, deoarece băncile centrale își continuă campaniile de reducere a inflației de la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. FMI se așteaptă ca producția economică mondială, care a crescut cu 3,4% în 2022, să crească cu 2,9% în 2023.

Cu toate acestea, potrivit lui Georgieva, este esențial ca factorii de decizie politică să nu relaxeze prematur creșterea ratelor dobânzilor, pentru ca prețurile să nu explodeze din nou. ” Rămâneți pe linia de plutire”, l-a sfătuit Georgieva pe președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Rezervele Federale Americane au încetinit ritmul de creștere a ratelor luna trecută, dar Powell a indicat marți, în cadrul declarației în fața Congresului, că banca centrală ar putea fi nevoită să devină din nou „hawkish”.

„Cele mai recente date economice au fost mai puternice decât se așteptau, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât s-a anticipat anterior”, a declarat Powell. Fed „ar fi pregătită să mărească ritmul de creștere a ratelor” dacă va fi necesar, a adăugat el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.