Infofinanciar > Info > Localurile care comercializează băuturi alcoolice sunt în pericol! Ce duce la suspendarea activității
Info

Localurile care comercializează băuturi alcoolice sunt în pericol! Ce duce la suspendarea activității

Terasă
Sursă foto: Digi24

Președintele statului român, Klaus Iohannis, a promulgat pe data de 19 iunie un nou act normativ care este menit să completeze legea 61/1991. Legea prevede sancționarea cu amendă sancționarea cu amendă și suspendarea activității localurilor publice pentru comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit de băuturi ce conțin alcool pentru cetățenii cu vârste mai mici de 18 ani. 

Potrivit noului act normativ promulgat de către șeful statului, Klaus Iohannis, comercializarea sau oferirea gratuită a băuturilor cu conținut alcoolic către minori va fi constituită ca și contravenție. Amenzile prevăzute pentru unitățile autorizate să comercializeze astfel de băuturi sunt cuprinse între suma de 100 de lei și 500 de lei. 

Pe ce perioadă poate fi suspendată activitatea localurilor 

Pe lângă amenda contravențională care se va achita de către unitățile autorizate pentru comercializarea băuturilor alcoolice, proprietarii de localuri trebuie să aibă în vedere că acest act duce și la suspendarea localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile. 

În situația în care se surprinde faptul că localurile comercializează sau oferă băuturi alcoolice către minori cu titlu gratuit, sesizarea autorităților va fi realizată și de către organele de ocrotire socială. Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, care a avut rol de for decizional, pe data de 23 mai 2023. 

De asemenea, pentru a preveni consumul de produse ce conțin tutun sau alcool din rândul minorilor, recent a fost propusă o altă lege, de mai mulți parlamentari. Legea propusă prevede faptul că în magazinele și localurile care comercializează băuturi alcoolice sau tutun, vânzătorii au dreptul de a cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru a achiziționa astfel de produse. 

Concret, proiectul stabilește introducerea în Legea 349/2002 a unei noi prevederi. Potrivit acesteia, “în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”. 

Foarte mulți consumatori de alcool sau tutun intră în contact cu aceste produse înainte de majorat 

Pentru a verifica vârsta cumpărătorilor şi consumatorilor care solicita vânzarea, respectiv servirea cu băuturi alcoolice, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unitățile care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor. 

Potrivit datelor furnizate de către inițiatorii legilor, aproximativ 15% dintre fumătorii români au declarat că au început să consume produse cu tutun înainte de a împlini 14 ani, iar 38% au spus că au început să fumeze înainte de a împlini 18 ani. 

De asemenea, 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani declară că fumează tutun, iar 8,2% dintre copii cu vârste cuprinse în acest interval au transmis că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile, potrivit Știrile ProTV.

Tot odată, 3,1% dintre copii cu aceste vârste declară că au utilizat în ultimele 30 de zile dispozitive electrice de încălzit tutun.