Lumea la zi

Prima decizie majoră a cabinetului Liz Truss! Prețurile energiei electrice urmează a fi înghețate

https://www.ft.com/
FOTO: ft.com

Noul prim-ministru al Regatului Unit a lucrat la ceea ce pare a fi cel mai mare pachet de sprijin pentru criza energetică din Europa, în timp ce țările se străduiesc să protejeze gospodăriile și întreprinderile de facturile în creștere și să sprijine furnizorii care se confruntă cu dificultăți.

Liz Truss, care a preluat marți funcția de la Boris Johnson, intenționează să înghețe facturile de electricitate ale gospodăriilor la nivelul actual pentru această iarnă și iarna viitoare, plătite prin împrumuturi guvernamentale acordate furnizorilor, a declarat pentru BBC.

Guvernul lucrează, de asemenea, la un ajutor pentru întreprinderi, dar acesta va fi probabil mai complex și va fi revizuit mai des.

Europa sufocată de efectele crizei energetice

Guvernele europene fac presiuni pentru pachete de mai multe miliarde de euro pentru a evita colapsul utilităților și pentru a proteja locuințele în contextul creșterii costurilor energiei, alimentate în mare parte de consecințele invaziei rusești în Ucraina. Uniunea Europeană se confruntă cu una dintre cele mai mari crize energetice.

Prețurile europene de referință la gaze au crescut cu aproximativ 340% într-un an și au sărit cu până la 35% luni, după ce Gazprom (GAZP.MM), controlată de statul rus, a anunțat că va prelungi pe termen nelimitat închiderea principalului gazoduct Nord Stream 1.

Europa a acuzat Rusia că înarmează aprovizionarea cu energie ca represalii la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, pentru invazia din Ucraina. Rusia dă vina pe aceste sancțiuni pentru problemele de aprovizionare cu gaze, pe care le pune pe seama unor defecțiuni ale conductelor.

Germania a declarat duminică că va cheltui cel puțin 65 de miliarde de euro pentru a proteja clienții și întreprinderile de inflația galopantă, alimentată în principal de creșterea costurilor energiei.

De asemenea, mai multe țări sprijină cu miliarde de dolari companiile de utilități care se confruntă cu oscilații puternice ale prețurilor, care le obligă să depună garanții uriașe pentru aprovizionare.

Compania energetică norvegiană Equinor estimează că aceste apeluri de garanții, cunoscute sub numele de apeluri în marjă, totalizează cel puțin 1.500 de miliarde de euro în Europa, cu excepția Regatului Unit.

TEMERE DE RECESIUNE

Compania energetică finlandeză Fortum (FORTUM.HE) a anunțat marți că a semnat un acord de finanțare punte de 2,35 miliarde de euro cu compania de investiții de stat Solidium pentru a-și acoperi nevoile de garanții.

Un oficial guvernamental finlandez a declarat pentru Reuters că acest sprijin se adaugă la garanțiile de lichiditate în valoare de 10 miliarde de euro pe care Helsinki le-a anunțat duminică pentru companiile energetice.

„Criza energetică în curs de desfășurare în Europa, cauzată de decizia Rusiei de a folosi energia ca armă, afectează acum în mod grav și Fortum și alți producători nordici de energie”, a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, într-un comunicat.

Compania elvețiană de utilități Axpo (AXPOH.UL) a declarat că a solicitat și a primit o linie de credit de până la 4 miliarde de franci elvețieni (4,1 miliarde de dolari) de la guvern pentru a-și susține finanțele.

Guvernul elvețian a instituit o plasă de siguranță de 10 miliarde de franci elvețieni pentru companiile energetice, dar a optat să aloce fondurile către Axpo, deși legea se află încă în Parlament.

De asemenea, Financial Times a relatat că cel mai mare furnizor de energie din Marea Britanie, Centrica (CNA.L), se află în discuții cu băncile pentru a obține împrumuturi suplimentare de miliarde de dolari. Centrica a refuzat să comenteze.

Mulți distribuitori europeni de energie au intrat deja în colaps, iar unii mari producători ar putea fi în pericol, afectați de plafoanele care limitează creșterile de preț pe care le pot transfera consumatorilor sau prinși cu garda jos de pariurile de acoperire a riscurilor.

Companiile de utilități vând adesea electricitatea în avans pentru a asigura un anumit preț, dar sunt obligate să depună o „marjă minimă” înainte de a livra energia în cazul unei întreruperi. Acest lucru a crescut vertiginos pe măsură ce prețurile la energie au crescut, lăsând întreprinderile să se lupte pentru a găsi bani.

Prețurile în creștere forțează industriile mari consumatoare de energie să reducă producția, crescând astfel probabilitatea ca economiile europene să intre în recesiune.

Aluminum Dunkerque, cea mai mare topitorie de aluminiu din Franța, intenționează să reducă producția cu o cincime ca răspuns la creșterea prețurilor la electricitate, a declarat marți pentru Reuters o sursă apropiată de acest subiect.

Contractul de referință al gazului olandez pe o lună anterioară a scăzut cu 9,6%, la 222 de euro pe megawatt-oră, la ora 1215 GMT, dar era încă în creștere cu aproximativ 5% față de închiderea de vineri, scrie Reuters.com