Infofinanciar > Lumea la zi > Originile crizei energetice la nivel european
Lumea la zi

Originile crizei energetice la nivel european

Criza-energetica-se-adanceste sursa foto playtech.ro
FOTO: playtech.ro

În mod evident criza energiei electrice aduce după sine o creștere a tarifelor pentru petrol, dar și o creștere a prețurilor pentru gazele naturale. Din păcate, lucrurile nu par a se îndrepta, conform celor de la AIE. Faith Birol, membru al bordului de conducere a Agenției Intenaționale pentru Energie a afirmat faptul că umanitatea nu a fost niciodată supusă unei asemenea crize energetice de acestă anvergură și complexitate.

De fapt, întreaga situație s-ar putea agrava și extinde la nivel mondial.

Pe seama perturbărilor în materie de aprovizionare cu combustibili fosili rusești, prețul gazului dar și a petrolului au crescut exponențial. Efectele care decurg din această majorare cosntau într-o inflație crescută care la rândul ei afectează puterea de cumpărare a consumatorilor casnici.

Criza energetică se adâncește

Un exmplu concret care să releve gravitatea acestei crize energetice este dat de Sri Lanka, unde creșterea prețurilor la gaze, coroborată cu problemele de ordin economic, a creat o mișcare socială ”de toată frumusețea”.

În continuare, Birol susține că Europa se va confrunta cu momente extrem de delicate din cauza penuriei de gaze, în condițiile în care Rusia, și-a anunțat intenția de închide complet robinetul cu energie pentru Europa.

Cum trăim într-o eră a globalismului acest lucru va avea efect mondial iar criza energetică se va răspândi precum un joc de domino.

Totuși, șeful Agenției Internaționale a Energiei vede și partea plină paharului și susține că această criza poate reprezenta un mobil care să genereze o tranziție mai accentuată spre energiile durabile.

În spațiul american aceeași idee este propagată și de Secretarul pentru energie, Jenifer Granholm care a declarat că războiul din Ucraina a scos la suprafață importanța tranziției de la surse de energie convențională a surse alternative ceea ce va limita drastic depdendența de combustibilii fosili rusești ” Vrem şi trebuie să trecem la o energie curată”, susține secretarul de stat American.

Secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joe McMonigle, confirmă afirmația lui Faith Barol, el a afirmat faptul că „avem o problemă serioasă în toată lumea de care politicienii de-abia acum iau înainte”.

Energia regenerabilă o alternativă viabilă

În altă ordine de idei Uniunea Europeană susține că are în vedere să renunțe treptat la 90% din importurile de petrol din Rusia, doar că Federația Rusă ne-a luat-o înaine și a limitat volumul de gaz trimis către statele europene cu 80%, gazoductul NordStream, alimentat de Gazprom, funcționează doar la 20% din capacitate. Totodată, concernul rus a anunțat că tariful gazului va crește din această iarnă ajungând la 4000 de dolari pentru unmetru cub de gaz.

În aceste condiții, Europa deja a început să raționalizeze gazul natural. Ieri, cancelarul Germaniei a anunțat că și-a propus să facă provizii pentru sezonul rece. Astfel, Berlinul a anunțat că în luna septembrie va atinge cota propusă de economisire. Altfel spus, Germania, în prima lună a acestei toamne, va avea asigurat 85% din totalul de gaz pe care îl va utiliza la iarnă.