Lumea la zi

Astăzi este ales noul premier al Marii Britanii! Promisiunile din partea candidatei Liz Truss: „Acțiuni imediate în domeniul energiei!”

liz truss sursa foto burs
sursa foto bursa.ro

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat duminică că va stabili măsuri imediate în prima săptămână la putere pentru a combate creșterea facturilor la energie și pentru a spori aprovizionarea cu energie dacă va fi, așa cum se așteaptă, desemnată prim-ministru.

Partidul Conservator, aflat la guvernare, se așteaptă ca luni să o numească pe Truss noul său lider și noul prim-ministru al Marii Britanii, într-un moment în care țara se confruntă cu o recesiune de lungă durată, cu o inflație de două cifre și cu tulburări industriale. Este o listă lungă și costisitoare de lucruri de făcut pentru viitorul lider, care îl va înlocui pe premierul Boris Johnson. Truss a declarat că va fi îndrăzneață în abordarea economiei în declin, repetându-și promisiunea de a stimula creșterea pentru a rezolva lunga listă de rele.

Scriind în Sunday Telegraph, ea a declarat că a înțeles cât de dificilă este criza costului vieții pentru britanici și că va lua „măsuri decisive pentru a se asigura că familiile și întreprinderile pot trece prin această iarnă și prin următoarea”. „Dacă voi fi aleasă, intenționez ca, în prima săptămână a noii mele administrații, să prezint acțiunile noastre imediate privind facturile la energie și aprovizionarea cu energie”, a spus ea.

„Un eveniment fiscal ar urma mai târziu în această lună din partea cancelarului meu, cu un pachet mai amplu de măsuri privind economia”. Cotidianul Sunday Times a citat persoane din interiorul ministerului de finanțe care au declarat că costul planului lui Truss ar depăși cu ușurință 100 de miliarde de lire sterline (115 miliarde de dolari), cea mai mare parte din această sumă urmând să se adauge la împrumuturile guvernamentale. Presată într-un interviu acordat BBC cu privire la planul său, Liz Truss a refuzat să ofere detalii, spunând că nu este potrivit să intre în detalii despre strategia sa exactă înainte de a-și prelua funcția. Ea nu a comentat cifra de 100 de miliarde de lire sterline. „Voi acționa dacă voi fi aleasă prim-ministru în termen de o săptămână”, a declarat ea la emisiunea Sunday with Laura Kuenssberg.

„Dezastrul”

În Telegraph, ea a declarat că abordarea sa va fi dublă – acțiuni imediate pentru a aborda criza costului vieții și un plan pentru a asigura creșterea economică. De asemenea, ea va numi un Consiliu de consilieri economici pentru a obține „cele mai bune idei” pentru economie. „Trebuie să luăm decizii dificile pentru a ne asigura că nu ne aflăm în această situație în fiecare toamnă și iarnă. Nu este de ajuns să punem plasturi și să dăm cu piciorul la cutie pe drum. Sunt pregătită să iau deciziile dificile pentru a ne reconstrui economia”, a scris ea, potrivit Reuters.

Rishi Sunak, fostul său rival, fostul ministru de finanțe, a încercat, de asemenea, să își consolideze credibilitatea în ceea ce privește abordarea facturilor la energie, afirmând că va oferi tuturor britanicilor un sprijin financiar, cu un ajutor suplimentar pentru cei cu cele mai mici venituri și pentru pensionari. După săptămâni de bătaie cu noroi într-o competiție pentru conducere adesea temperată, luni va fi începutul unui transfer de putere de la Johnson, care a fost înlăturat din funcția de lider după ce luni de scandaluri au secătuit sprijinul partidului său pentru el. Câștigătorul celor mai multe voturi din rândul membrilor conservatori va fi anunțat luni, iar a doua zi, noul prim-ministru se va întâlni cu regina Elisabeta și va fi rugat de aceasta să formeze un guvern. citeste mai departe

Dincolo de criza imediată a costului vieții, noul prim-ministru va trebui, de asemenea, să abordeze un număr tot mai mare de greve, listele lungi de așteptare în serviciul public de sănătate și o hotărâre judecătorească de luna viitoare cu privire la candidatura Scoției la independență.

Ca un semn că relațiile cu Scoția ar putea fi tensionate dacă Truss va ajunge la putere, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a declarat că va face tot posibilul să lucreze cu ministrul de externe. „Dacă va guverna așa cum a făcut campanie în timpul verii, va fi un dezastru nu doar pentru Scoția, ci și pentru Marea Britanie”, a declarat Sturgeon pentru Sky News. „Dar să sperăm că nu va fi așa”.