Infofinanciar > Lumea la zi > Lista completă a succesorilor lui Boris Johnson. Cine este Ben Wallace, favoritul Conservatorilor
Lumea la zi

Lista completă a succesorilor lui Boris Johnson. Cine este Ben Wallace, favoritul Conservatorilor

Ben_Wallace
Foto: en.wikipedia.org

Demisia lui Boris Johnson, prevăzută și susținută chiar de Partidul Conservator pare că va mulțumi multă lume. În același timp, Conservatorii au preferații lor pentru fotoliul de președinte de partid lăsat liber de Johnson.

Astfel, conform unui sondaj efectuat de Institutul YouGov, Ben Wallace, actualul ministru britanic al Apărării, se clasează pe primul loc în preferinţele membrilor Partidului Conservator pentru a deveni noul lider al formaţiunii politice.

Wallace este urmat de o femeie, respectiv parlamentarul Penny Mordaunt, actual secretar de stat pentru Politici Comerciale.  Pe locul trei vine fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak.

În fine, locul patru revine ministrului de Externe, Liz Truss, urmată de Michael Gove, fost ministru al Egalităţii între Comunităţi, şi de vicepremierul Dominic Raab.

Ben Wallace

Ben Wallace, favoritul din acest sondaj a fost militar și este caracterizat printr-o discreție extremă. Tot el a condus anterior campania nereușită de leadership a lui Boris Johnson din 2017. Wallace a servit în Germania, Cipru, Belize și Irlanda de Nord, unde, printre altele, a zădărnicit efortul IRA de a efectua un atac cu bombă împotriva soldaților britanici.

Presa britanică mai spune că Ben Wallace a fost unul dintre principalii militari implicați în recuperarea trupului prințesei Diana din Paris.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt a fost prima femeie secretar al Apărării din Regatul Unit – o alegere firească pentru o rezervistă din marină care a fost deja ministru al forțelor armate în timpul lui David Cameron. Dar Mordaunt este probabil cel mai bine cunoscută în afara Westminster-ului pentru apariția sa în emisiunea „Splash!” de la ITV pentru a strânge bani în scopuri caritabile.

Mordaunt este fostă șefă a aripii de tineret a Partidului Conservator și a fost ofițer de presă pentru William Hague când acesta era liderul partidului. Înainte de a intra în politica de la Westminster, a fost ofițer de presă pentru Kensington and Chelsea Council și pentru Freight Transport Association, când a susținut camionagiii britanici în timpul blocajelor din Franța.

Rishi Sunak

Rishi Sunak a fost mai mereu un posibil candidat pentru funcția de conducere a conservatorilor, dar în ultimele luni reputația sa a fost afectată de controversele care au gravitat în jurul afacerilor soției sale.

Sunak a devenit deputat în 2015 – pentru circumscripția Richmond din North Yorkshire. Puțini auziseră de el, dar în februarie 2020 a fost cancelar al Trezoreriei.

Liz Truss

Lizz Truss, ministrul de Externe, este preferată de conservatori, potrivit BBC. Truss are 46 de ani și a fost ministru al Comerțului Internațional în primii doi ani ai mandatului de premier al lui Boris Johnson.

În 2021, a fost numită negociatorul șef în relația cu Uniunea Europeană. Luni, Lizz Truss și-a exprimat sprijinul 100% pentru Boris Johnson. Mai mult decât atât, și-a încurajat și colegii să-l sprijine pe premier.

Michael Gove

Secretarul pentru Dezvoltare a mai candidat de două ori pentru funcția de lider conservator și prim-ministru. În 2019, s-a clasat pe locul al treilea, după Boris Johnson și Jeremy Hunt.

După ce inițial l-a susținut pe Johnson, el și-a retras senzațional sprijinul, spunând „cu reticență” că Johnson nu putea „să asigure conducerea sau să construiască echipa pentru sarcina care îl așteaptă”.

Fostul jurnalist BBC și editorialist al ziarului Times, Hunt este unul dintre miniștrii cu cea mai lungă vechime în funcție din cabinet.

În 2010 ,a devenit secretar pentru Educație, iar de atunci a ocupat funcții guvernamentale ca șef de cabinet, secretar pentru justiție, secretar pentru mediu și, cel mai recent, secretar pentru Dezvoltare.

Dominic Raab

Raab este avocat și ocupă funcția de vicepremier în Guvernul condus de Boris Johnson, fiind și ministrul Justiției și Lord Cancelar din 2021. Din 2010, este membru al Parlamentului și al Partidului Conservator. A ocupat funcția de ministru de Externe din 2019 până în 2021.

În 2018, Raab a fost promovat la funcția de secretar de stat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Patru luni mai târziu, Raab a demisionat din funcția de secretar pentru Brexit, în opoziție cu proiectul de acord de retragere a Brexit- ului lui May .

După numirea lui Boris Johnson ca prim-ministru, Raab a fost numit prim-secretar de stat și secretar de stat pentru afaceri externe și Commonwealth.