Esential

A decis când o să demisioneze! Bloomberg: Cine sunt favoriții care l-ar putea înlocui pe Boris Johnson? Cei „patru fantastici”

Boris Johnson, sursă foto The Times
Boris Johnson, sursă foto The Times

Într-o opinie publicată de Bloomberg, specialistul în politică externă Bobby Ghosh este de părere că există patru pretendenți pentru postul de premier al lui Boris Johnson: Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Ben Wallace și Liz Truss, fiecare dintre ei analizați alături de participarea a doi colegi din redacție. Cine sunt aceștia?

Ultimele 24 de ore au dus la o criză politică fără precedent în Marea Britanie. Boris Johnson era așteptat să demisioneze, însă până la momentul actual, premierul a anunțat că va renunța la șefia Partidului Conservator, în contextul în care peste 50 de personalități din Guvern și administrație și-au dat demisia, dar va rămâne premier până în toamnă, mai precis luna octombrie, conform BBC și The Guardian! Conform unui sondaj realizat zilele trecute, peste 70% dintre britanici s-au săturat de Boris Johnson.

Cine ar putea prelua mandatul lui Boris Johnson?

Bobby Ghosh (BG) a vorbit miercuri după-amiază cu editorialiştii Bloomberg Opinion Adrian Wooldridge (AW) şi Clive Crook (CC) pe Twitter Spaces. Iată o parte din conversația lor, ușor editată pentru claritate și lungime, scrie Bloomberg.

Favoriții ce-i pot lua locul lui Boris Johnson

Bobby Ghosh: Casele de pariuri îi pun pe fostul cancelar Rishi Sunak și pe ministrul Comerțului Penny Mordaunt ca favoriți pentru a fi succesorii lui Boris Johnson. Credeți că vreunul dintre ei are capacitatea de a reuni Partidul Conservator și de a oferi conducerea pe care Johnson pare să nu o poată realiza?

Rishi Sunak, sursă foto news18

Rishi Sunak, sursă foto news18

Adrian Wooldridge: Cine câștigă va primi un mare impuls, pur și simplu pentru că nu este Boris Johnson și vine fără un bagaj și reputația de a minți. Cred că Rishi Sunak este extrem de bun. Este foarte inteligent, simpatic și bine organizat. Una dintre multele probleme ale lui Boris este că el este un administrator foarte haotic, așa că a avea pe cineva în Downing Street care poate să țină trenurile să circule la timp ar fi un impuls enorm.

Cu toate acestea, este un Thatcherit destul de tradițional, ceea ce înseamnă că nu se simte confortabil cu „scăderea nivelului”, mai ales atunci când implică cheltuirea multor bani. Există o mulțime de conservatori, în special de dreapta partidului, care ar fi foarte nervoși să aibă un lider responsabil din punct de vedere fiscal, care consideră că cel mai important lucru de făcut este să pună ordine în situația economică a țării înainte de a începe să reducă taxele.

În plus, demisionând puțin după secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, s-a zugrăvit mai mult ca un adept decât ca un lider – ceea ce este o ticăloșie pe care oamenii o folosesc deja împotriva lui. Există destul de multă ostilitate în cadrul partidului față de Rishi acum. Acum șase luni, era într-o poziție perfectă, dar a căzut puțin de atunci.

Femeia care și-a propus să ajungă noul premier

Penny Mordaunt este o figură extraordinară și sunt ușor surprins că este atât de populară pentru că nu este în Cabinet.

Penny Mordaunt, sursă foto wikipedia

Penny Mordaunt, sursă foto wikipedia

Ea reprezintă un loc în Portsmouth, care este un loc de muncă tradițional al laburiștilor, pe care l-a mutat de partea conservatoare și și-a construit p majoritate. Deci ea este destul de bună să reprezinte sentimentele clasei muncitoare britanice albe, fără a fi deosebit de partea dreptei.

BG: Merită menționat că unii dintre ceilalți concurenți sunt secretarul apărării Ben Wallace, secretarul de externe Liz Truss și noul cancelar Nadhim Zahawi.

Clive Crook: Toți sunt candidați plauzibili. Cred că Rishi Sunak are dreptate în privința problemelor și este un semn al vremurilor să vezi că aripa dreaptă a Partidului Tory este aripa anti-thatcher. Disciplina fiscală pe care o reprezintă Sunak va fi fără îndoială necesară ca parte a acestei ajustări la controlul fiscal post-Covid. Este un mesaj foarte greu de vândut pentru el. De asemenea, cred că merită să fie lăudat pentru ceea ce a spus în scrisoarea sa de demisie, că oamenii vor să li se spună adevărul și el este dispus să le spună adevărul – dacă această poziție îi va aduce conducerea partidului este cu totul o altă întrebare.

Sunt puțin surprins să o văd pe Penny Mordaunt. Nu m-am gândit la ea ca la un personaj greu al politicii, așa cum sunt unii dintre ceilalți candidați.

AW: Ea conduce o campanie în culise de destul de mult timp și a publicat o carte numită Marea Britanie, care este o încercare de a arunca o privire optimistă asupra viitorului. Așa că a făcut campanie, dar nu este una dintre cele mai mari fiare ale partidului.

Ben Wallace, modelul conservator

Ben Wallace ar avea probabil o șansă destul de bună pentru că este un fel de persoană blândă, sensibilă, fost militar, pe care oamenii l-ar putea simpatiza.

Ben Wallace, sursă foto Gettyimages

Ben Wallace, sursă foto Gettyimages

CC: El este mai degrabă un conservator de modă veche în anumite privințe.

BG: Pentru a retrage atenția de pe Marea Britanie și a arunca o privire asupra contextului mai larg al Europei și al lumii în general, cât de mult contează cine preia locul de la Boris Johnson?

CC: Remedierea relației cu Europa este o provocare pentru Regatul Unit, iar Johnson a fost iresponsabil în toate domeniile – a purtat lupte inutile, inversându-se, amenințănd cu escaladarea anumitor certuri, pe care ar trebui să știe că Marea Britanie nu le poate câștiga. Regatul Unit are nevoie de cineva care să fie mult mai pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea unei relații fructuoase post-Brexit cu Uniunea Europeană. Este interesant pentru mine că celelalte figuri de frunte din partid nu au fost vizibile pe acest subiect. Nu există nicio modalitate de a profita la maximum de Brexit fără a coopera cu UE, dar o narațiune în acest sens nu a apărut încă.

BG: De ce nu? Sunt potențialii candidați îngrijorați de cum s-ar putea juca cu alegătorii lor?

AW: Ei bine, votul conservator de bază a fost un vot împotriva Europei. Mulți dintre cei care au susținut Brexit sunt foarte ostili față de Europa, fie pentru că o consideră o restrângere a unei politici comerciale cu adevărat globale, fie pentru că o consideră o organizație cu o mulțime de reglementări periculoase. Partidul Conservator nu a depășit această mentalitate anti-europeană.

Din nou, m-aș uita la cineva ca Rishi Sunak, care a fost un Brexiter, dar ar fi mult mai matur pentru că are cunoștințe economice despre ce fel de relație realistă am putea avea cu UE. În comparație, lui Boris Johnson nu îi pasă de politica economică. Nu s-a gândit niciodată serios la modul în care este creată bogăția sau la modul în care funcționează comerțul.

Modelul feminin al lui Boris Johnson?

Singura persoană pe care nu ne-am concentrat încă este persoana care, din multe puncte de vedere, are cea mai mare șansă să-l înlocuiască pe Johnson: Liz Truss.

Liz Truss, sursă foto Romania Libera

Liz Truss, sursă foto Romania Libera

Ea nu se află în fruntea acestui clasament, dar este secretar de externe, a fost foarte implicată în politica comercială și are sprijin în rândul partidului conservator.

În multe feluri, este mai dură prin disprețul ei pentru politicile social-democrate europene și cred că s-ar vedea ca o persoană care ar trebui să adopte o linie foarte dură cu Europa, ceea ce cred că ar fi o prostie.

BG: Clive, Liz Truss poate să fie pentru tine un potențial lider?

CC: Nu, nu chiar. Unul ezită să spună că ar putea fi mai rea decât Johnson – ce ar putea fi mai rău? — dar în ceea ce privește relația cu Europa, ea este foarte mult o linie dură care duce euro-scepticismul la o extremă autodistructivă. Cred că ar fi otrăvitor pentru relația dintre Regatul Unit și UE să o avem ca lider. Cineva ca Rishi Sunak este mai plauzibil. Are un comportament mai tehnocrat, ar vrea să facă afaceri și nu mi-l pot imagina ținând discursuri pro-britanice, anti-UE.

În contextul post-Covid, repararea relației cu Europa este absolut cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă guvernul Regatului Unit. Dovezile privind costul Brexit-ului continuă să crească: complică eforturile Marii Britanii de a reduce inflația, va complica eforturile de restabilire a controlului fiscal. Brexit-ul se profilează în fundalul tuturor acestor mari probleme de politică, iar relația spre stabilirea unui fel de mod de cooperare este crucială.