Infofinanciar > Lumea la zi > Liderul nord-coreean transmite „urări călduroase” armatei Rusiei, cu ocazia paradei de 9 mai! Mesajul lui Putin
Lumea la zi

Liderul nord-coreean transmite „urări călduroase” armatei Rusiei, cu ocazia paradei de 9 mai! Mesajul lui Putin

kim jong un,
sursa foto nikkei asia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Rusia „va învinge” în lupta sa împotriva a ceea ce el a descris ca fiind „imperialiști”, a declarat marți agenția de știri de stat KCNA, în remarci considerate a fi îndreptate către Ucraina și susținătorii săi occidentali, precum Statele Unite.

Coreea de Nord a creat legături mai strânse cu Kremlinul și a susținut Moscova după ce aceasta a invadat Ucraina anul trecut, inclusiv după ce a proclamat ulterior că a anexat părți din Ucraina, lucru pe care majoritatea membrilor ONU l-au condamnat ca fiind ilegal.

„Urări călduroase” armatei ruse

„Vă trimitem urări călduroase dumneavoastră, armatei ruse și poporului rus pentru lupta lor sfântă pentru a păstra pacea mondială”, i-a transmis Kim președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenție, într-o scrisoare.

De asemenea, Kim l-a felicitat pe Putin cu ocazia aniversării de marți a Zilei Victoriei, care celebrează înfrângerea Germaniei naziste din 1945, afirmând că Rusia va continua să își protejeze „autonomia” și „stabilitatea regiunii”, relatează Reuters.

Putin le transmite soldaților ruși că întreaga țară se roagă pentru ei

Vladimir Putin le-a spus soldaților ruși care luptă în Ucraina că „întreaga țară se roagă pentru ei”, folosindu-se de discursul său de Ziua Victoriei pentru a-și apăra invazia în Ucraina. Vorbind la cea de-a 78-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste, președintele rus a trasat paralele istorice între cel de-al doilea război mondial și luptele din Ucraina.

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură, decisiv, un adevărat război a fost declanșat din nou împotriva noastră”, a spus Putin într-un discurs care a fost presărat cu furie. Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială. Viitorul poporului nostru depinde de voi”, a spus el.

Putin a acuzat Occidentul de „distrugerea valorilor tradiționale” și de propagandă a unui „sistem de jaf și violență”. „Scopul dușmanilor noștri, și nu este nimic nou aici, este de a obține dezintegrarea și distrugerea țării noastre”, a spus el.

„Ambele părți sunt convinse că pot câștiga”

Într-un interviu acordat marți ziarului spaniol El País, secretarul general al ONU, António Guterres, a fost pesimist în ceea ce privește capacitatea UE și a organului său de a pune capăt conflictului declanșat de invazia Rusiei de anul trecut.

„Din păcate, nu cred că negocierile de pace sunt posibile în acest moment”, a spus el. „Ambele părți sunt convinse că pot câștiga. A fost o invazie rusă care a fost împotriva dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite, dar nu văd Rusia dispusă să se retragă din teritoriile pe care le ocupă în acest moment și cred că Ucraina speră să le recucerească.”

Guterres a declarat că, în schimb, ONU face tot ce poate „pentru a avea un dialog cu ambele părți pentru a rezolva probleme concrete”, cum ar fi exporturile de cereale ucrainene și exporturile de alimente și îngrășăminte rusești.

Secretarul general a minimizat speranțele de mediere chineză sau braziliană pentru a pune capăt ostilităților. „Am spus deja că negocierile de pace nu vor avea loc în acest moment”, a spus el. „Dar sper că vor avea loc în viitor. S-a vorbit despre o ofensivă rusă de iarnă și una ucraineană în primăvară; este clar că ambele părți sunt complet implicate în război”, scrie The Guardian.