Lumea la zi

Ce se întâmplă după debarcarea lui Ramzan Kadîrov? Experții înaintează trei scenarii posibilie

evz.ro
FOTO: evz.ro

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat sâmbătă 3 septembrie că a venit momentul ”să se retragă înainte să fie dat afară” și că, are nevoie de o ”vacanță pe termen nedeterminat”.

Conform clipului postat pe canalul său de Telegram, Kadîrov a mai afirmat faptul că a condus Cecenia timp de 15 ani și că ”oaspeții sunt iubiți când mai și pleacă”.

Potrivit celor de la Ukrainska Pravda, liderul cecen a declarat următoarele:

„De 15 ani încoace, conduc republica. Noi, caucazienii, cecenii, avem un proverb „Oricât de respectat, de mult așteptat ar fi oaspetele, dacă pleacă la timp, atunci sunt și mai iubiți.” Prin urmare, cred că a venit și timpul meu. Până mă dau afară. Mi se pare că sunt deja bătrân. Cândva eram cel mai mic, fără experiență. Și acum am rămas același nepriceput, dar tinerețea mea a plecat undeva”.

Povestea măcelarului din Groznîi

Kadîrov este în fruntea Rebulicii Cecene încă din martie 2007. Președeintele rus Vladimir Putin, în schimbul sprijinului pe teatrele de război, l-a lăsat pe cecen să conducă republica după bunul său plac.

Trupele cecene au participat alături de cele rusești în războiul din Siria și acum luptă alături de Moscova în Ucraina, unde încă de la debutul conflictului a trimis peste 10.000 de soldați care sunt recunoscuți pentru implicare și devotament.

Se pare că ”măcelarul din Groznîi” și-a pierdut din duritate, ultimul mesaj livrat de Kadîrov este apatic iar tonul și tema și stilul nu îi sunt caracterisitice.

Deși a mai anunțat în trecut că se retrage Kadîrov a rămas în fruntea Cecenei, anunță cei de la Inside Over.

Analiștii susțin că acest tip de mesaje este utilizat atuncă când cel care a livrat mesajul caută recunoaștere sau vrea să obțină ceva.

Momentul acestei declarații vine într-o situație neașteptată și dacă se confirmă retragerea ”măcelarului”, ar fi o mișcare fără precedent.

Comunicatul lui Kadîrov se încheie cu o frază cel puțin ciudată ”cred că a venit timpul meu înainte ca ceilalți să mă dea afară”. Ceea ce face să ne întrebăm cine ar putea să-l de afară?

Administrația de la Moscova, conform celor de lnterfax, a emis un comuncat prin intermediul purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov. Acesta a declarat faptul că:

”Nu am primit încă o comunicare oficială, el continuă să conducă Cecenia. Președintele Putin a văzut rapoarte despre o posibilă demisie a lui Kadîrov, dar nimic nu s-a materializat încă în vreun fel”.

Trei scenarii posibile

Schimbul anost de mesaje relevă o sincopă în modul de comunicare, totodată lasă loc interpretărilor. În acest sens, trei scenarii sunt lansate de analiști.

Primul presupune că ”măcelarul din Groznîi”,l-ar fi dezămăgit pe Putin din cauza faptului că nu a acționat prompt în războiul din Ucraina.

Cel de-al doilea scenariu implică o poziție de conducere în cadrul Gărzii Naționale Ruse, pe care ar urma să o primească Grozîi, conform agenției de știri Meduza care a citat la rândul ei surse din cadrul administrației prezindențiale.

Ultimul scenariu are la bază o temere a liderului cecen, acesta a afirmat în repetare rânduri că trebuie să plece ”îniante de a fi trimis de alții”, conform hotnews.ro.