Infofinanciar > Lumea la zi > Le Figaro: Amenințarea continuă a Phenianului. SUA se află pe poziții în caz de orice
Lumea la zi

Le Figaro: Amenințarea continuă a Phenianului. SUA se află pe poziții în caz de orice

Rachete, Sursă foto: Profimedia
Credit imagine: Profimedia

Tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord devin din ce în ce mai pronunțate. În vreme ce Kim Yo-jong, sora liderului suprem de la Phenian și a doua persoană ca putere în stat, amenință Washingtonul cu represalii dure în cazul în care mai pătrund în spațiul aerian al țării izolaționiste, oficialii americani afirmă că sunt pregătiți pentru orice atac din partea nord-coreenilor. Cu atât mai mult cu cât aceștia din urmă tocmai ce au început să-și testeze rachetele balistice.

Racheta lansată de Phenian ar fi ajuns însă în Rusia, deși se bănuia că nu aceasta ar fi fost direcția scontată de armata nord-coreeană.

Statele Unite „nu ar fi surprinse” dacă Coreea de Nord ar efectua un nou test nuclear, după testul său cu rachetă balistică intercontinentală din această săptămână, a declarat consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan. „Sunt îngrijorat de ceva timp că Coreea de Nord ar putea efectua ceea ce ar fi al șaptelea test nuclear”, a declarat Jake Sullivan într-un interviu difuzat duminică, 16 iulie, de postul de televiziune CBS.

Coreea de Nord este mereu gata de atac?

În momentul de față, nu există indicii conform cărora Phenianul ar face o nouă mișcare îndrăzneață din punctul de vedere al testării nucleare. Dar acest lucru nu este niciodată exclus. Iar acum, regimul de la Phenian a respins fățiș sancțiunile ONU la adresa Rusiei și pare să se apropie de Moscova.

„Nu văd niciun indiciu că acest lucru se va întâmpla în curând”, a adăugat Jake Sullivan. „Dar nu ar fi o surpriză dacă Coreea de Nord ar efectua un alt test nuclear în legătură cu capacitatea sa de lansare a rachetelor balistice intercontinentale”, a continuat el. El a subliniat că Phenianul a început să testeze această capacitate în urmă cu mai mulți ani și că „face acest lucru în continuare”.

Coreea de Nord a declarat joi că a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, sub supravegherea liderului său, Kim Jong-un însuși. Racheta, o Hwasong-18 care ar mai fi fost folosită o singură dată, în aprilie, a parcurs 1.001 km la o altitudine maximă de 6.648 km înainte de a se prăbuși în Marea de Est, potrivit agenției oficiale de presă KCNA, folosind denumirea coreeană pentru Marea Japoniei.

Există șansa unei reconcilieri?

Anul trecut, liderul nord-coreean a descris statutul țării sale de putere nucleară ca fiind „ireversibil” și a făcut apel la dezvoltarea în continuare a armelor, în special a armelor nucleare tactice. Organizația Națiunilor Unite, Statele Unite și aliații lor, inclusiv Franța, au condamnat ferm lansarea rachetei, care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Jake Sullivan a reiterat totuși oferta de negocieri a Statelor Unite, asigurând că Washingtonul este „gata să se așeze la masă și să discute despre programul lor nuclear fără condiții prealabile”, conform informațiilor puse la dispoziție de ziarul Le Figaro.