Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-Un vrea o alianță mai strânsă cu Vladimir Putin. Regimul de la Phenian respinge sancțiunile ONU
Lumea la zi

Kim Jong-Un vrea o alianță mai strânsă cu Vladimir Putin. Regimul de la Phenian respinge sancțiunile ONU

kim jong un,
Sursa foto: nikkei asia

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a promis să consolideze cooperarea strategică cu Rusia în ceea ce privește obiectivul lor comun de a construi o țară puternică, a relatat luni presa de stat KCNA.

Liderul nord-coreean a făcut această promisiune într-un mesaj adresat președintelui Vladimir Putin cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, apărând decizia sa de a invada Ucraina și afișând „sprijin și solidaritate deplină”.

„Dreptatea va învinge cu siguranță, iar poporul rus va continua să adauge glorie la istoria victoriei”, a declarat Kim Jong-Un în mesajul publicat de KCNA.

Președintele Coreei de Nord a făcut apel la o „cooperare strategică mai strânsă” cu Moscova, „în conformitate cu dorința comună a popoarelor celor două țări de a îndeplini marele obiectiv de a construi o țară puternică”.

Coreea de Nord a căutat să stabilească legături mai strânse cu Kremlinul și a susținut Moscova după ce aceasta a invadat Ucraina anul trecut, acuzând „politica hegemonică” și „atitudinea autoritară” a Statelor Unite și a Occidentului, conform Reuters.

Kim Yo Jong atacă ONU și SUA

La finalul săptămânii trecute, regimul de la Phenian a denunțat Consiliul de Securitate al ONU pentru că a criticat recenta sa lansare de sateliți ca răspuns la o „solicitare americană de tip gangster” și a promis că va respinge sancțiunile și va lua măsuri pentru a se apăra. Statele Unite au solicitat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre încercarea Coreei de Nord de a plasa pe orbită primul său satelit de spionaj, care s-a soldat cu un eșec.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un și un puternic oficial al partidului de guvernământ, a declarat că, acceptând „cererea de tip gangsteresc” a Washingtonului și ignorând dreptul Coreei de Nord la dezvoltarea spațială, Consiliul de Securitate a arătat că este un „apendice politic” al SUA.

„Sunt foarte nemulțumită de faptul că Consiliul de Securitate al ONU cere atât de des socoteală pentru exercitarea de către Coreea de Nord a drepturilor sale ca stat suveran, la cererea SUA, și condamn și resping cu amărăciune acest lucru ca fiind cel mai nedrept și părtinitor act de ingerință în afacerile sale interne și de încălcare a suveranității sale”, a declarat Kim într-o declarație transmisă de agenția de presă de stat KCNA.

Coreea de Nord are dreptul să se apere

Referindu-se la lansarea satelitului, ea a declarat că și Coreea de Nord are dreptul de a se apăra împotriva amenințărilor din partea SUA și a aliaților săi, despre care spune că intensifică tensiunea prin exerciții militare.

Rezoluțiile de sancțiuni ale ONU sunt un „produs al politicii ostile a SUA și a forțelor sale vasale” și Coreea de Nord nu le va recunoaște niciodată, a spus ea, angajându-se să își exercite drepturile suverane, inclusiv lansarea de sateliți spion.

Duminica trecută, ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-sup, s-a întâlnit cu omologul său japonez, Yasukazu Hamada, la o conferință de securitate din Singapore, și au condamnat lansarea satelitului și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul securității.