Infofinanciar > Lumea la zi > Racheta lansată de Coreea de Nord ar fi ajuns în apele Rusiei! Moscova investighează
Lumea la zi

Racheta lansată de Coreea de Nord ar fi ajuns în apele Rusiei! Moscova investighează

racheta coreea de nord
sursă foto cnn

Rusia investighează dacă o rachetă balistică intercontinentală nord-coreeană s-a prăbușit în apele sale în timpul unui test de lansare miercuri, a declarat ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, citat de presa de stat.

Agențiile de știri RIA și TASS l-au citat pe Rudenko spunând că Ministerul rus al Apărării investighează, dar „până acum nu avem informații clare că racheta a căzut în zona economică a Rusiei”.

Testul de lansare al rachetei, un avertisment pentru SUA

Racheta Hwasong-18 este nucleul forței nucleare de atac a Coreei de Nord, iar testul de lansare a fost un „avertisment practic puternic” pentru Statele Unite și alți adversari, a declarat presa de stat a țării, care a raportat lansarea.

Testul a fost condamnat de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, dar Rudenko din Rusia a declarat că a fost o reacție la acțiunile Washingtonului și ale aliaților săi care „provoacă de fapt Coreea de Nord să își consolideze puterea de apărare”.

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancțiunile ONU pentru programele sale nucleare și de rachete, dar Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat în ultimii ani cu privire la modul în care trebuie abordată această problemă. Rusia și China, care dețin amândouă dreptul de veto în Consiliu, au declarat că mai multe sancțiuni nu vor ajuta și doresc ca astfel de măsuri să fie atenuate, potrivit Reuters.

Secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, a declarat joi că ultimul zbor al rachetei nord-coreene a durat aproximativ 74 de minute și a parcurs peste 1.000 km. Khiari a precizat că s-a prăbușit în mare, în zona economică exclusivă a Rusiei, dar în apropierea apelor japoneze.

Racheta a fost lansată în timpul summit-ului NATO

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în largul coastei sale estice, provocând condamnarea SUA, precum și a liderilor Coreei de Sud și Japoniei, care s-au întâlnit în marja unui summit NATO.

Lansarea a avut loc după plângeri aprinse din partea Coreei de Nord în ultimele zile, acuzând avioanele americane de spionaj că au survolat zona sa economică exclusivă, condamnând o vizită recentă în Coreea de Sud a unui submarin american cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară și promițând să ia măsuri de reacție.

„Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Pyongyang trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb un angajament diplomatic”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, într-un comunicat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat ferm lansarea și a cerut Pyongyangului să respecte rezoluțiile care interzic dezvoltarea rachetelor balistice și să reia dialogul în vederea denuclearizării Peninsulei Coreene, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.