Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul afirmă că Rusia va participa la Summitul BRICS. „Rusia acordă o importanță enormă dezvoltării acestui format de integrare”
Lumea la zi

Kremlinul afirmă că Rusia va participa la Summitul BRICS. „Rusia acordă o importanță enormă dezvoltării acestui format de integrare”

Brics Sursa foto: Global Times
Sursa foto Global Times

Kremlinul a declarat marți că Rusia va participa la un Summit planificat în Africa de Sud al națiunilor BRICS. Această informație a venit ca răspuns la o întrebare referitoare la eventualitatea participare a președintelui Vladimir Putin la reuniune. Africa de Sud, membră a Curții Penale Internaționale (CPI), ar fi teoretic obligată să îl aresteze pe Putin în baza unui mandat emis de instanță pentru presupuse crime de război.

Cu toate acestea, l-a invitat pe Putin la Summitul din 22-24 august al grupului BRICS al economiilor emergente, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Se pare că Vladimir Putin, în ciuda mandatelor de arestare care au fost emise pe numele acestuia, va participa la întâlnirile diplomatice ale grupului BRICS.

Participarea Rusiei la Summitul BRICS

„Rusia acordă o importanță enormă dezvoltării acestui format de integrare. Iar Rusia va participa la acest summit la nivelul corespunzător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă obișnuit. Presat cu privire la posibilitatea ca mandatul să fie pus în aplicare de către Africa de Sud, Peskov a declarat: „Bineînțeles că ne bazăm, ca un minim necesar, pe faptul că țările partenere într-un format atât de important nu se ghidează după astfel de decizii ilegale”. Peskov a spus că alte detalii despre această chestiune vor fi anunțate ulterior, fără a detalia.

CPI a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crima de război reprezentată de deportarea forțată a copiilor de pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina. Moscova neagă săvârșirea de crime de război, inclusiv deportările forțate de copii, și spune că CPI nu are nicio autoritate, deoarece Rusia nu este membră. Este puțin probabil ca Putin, doar al treilea președinte în funcție căruia i s-a emis un mandat de arestare de către CPI, să ajungă în curând în fața instanței. Dar mandatul înseamnă că el ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă va călători în oricare dintre statele membre ale CPI, conform Reuters .

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, susținând că deportarea forțată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război, în timp ce Kremlinul a reacționat cu indignare. Rusia nu a ascuns un program în cadrul căruia a adus mii de copii ucraineni în Rusia, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că această măsură va duce la „o responsabilitate istorică”, adăugând că deportările constituie o politică a „răului de stat care începe tocmai cu oficialul de vârf al acestui stat”.

Răspunsul Moscovei cu privire la mandatul de arestare

Anunțul a provocat un răspuns furios din partea Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră că întrebările ridicate de CPI sunt „scandaloase și inacceptabile” și că orice decizie a instanței este „nulă” în ceea ce privește Rusia. Țara condusă de liderul rus, la fel ca Statele Unite și China, nu este membră a CPI. „Yankees, jos mâinile de pe Putin! Considerăm orice atac la adresa președintelui Federației Ruse drept o agresiune împotriva țării noastre „, a scris pe Telegram președintele parlamentului, Viaceslav Volodin, un apropiat al președintelui. Statele Unite au declarat că nu există „nicio îndoială” că Rusia comite crime de război în Ucraina. Instanța a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.

Este puțin probabil ca Putin, doar al treilea președinte în funcție căruia CPI i-a emis un mandat de arestare, să ajungă în curând în fața instanței. Dar mandatul înseamnă că ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă călătorește în oricare dintre statele membre ale CPI. „Acest lucru îl face pe Putin un paria. Dacă el călătorește, riscă să fie arestat. Acest lucru nu dispare niciodată. Rusia nu poate obține scutirea de sancțiuni fără respectarea mandatelor”, a declarat Stephen Rapp, fost ambasador general al SUA pentru crime de război.

Forțele Moscovei au fost acuzate de multiple abuzuri în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, vecina sa de un an, inclusiv de către un organism de anchetă mandatat de ONU, care a descris în această săptămână soldați care îi obligă pe copii să privească cum sunt violați cei dragi. Moscova a negat în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei, pe care o numește o operațiune militară specială. Procurorul CPI, Karim Khan, a început în urmă cu un an să investigheze posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina. El a declarat că analizează presupusele crime împotriva copiilor și țintirea infrastructurii civile, conform Reuters .