Infofinanciar > Info > De la unii mai puțin, de la Klaus Iohannis mai mult. România va dona bunuri din rezervele apărării naționale
Info

De la unii mai puțin, de la Klaus Iohannis mai mult. România va dona bunuri din rezervele apărării naționale

Klaus Iohannis, Sursă foto: presidency.ro
Sursă foto: presidency.ro

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanței de Urgenţă a Guvernului 81/2022 pentru modificarea art. 9 din ordonanţa Guvernului 122/1998 care se referă la a strânge, a scoate și a împrospăta produsele din rezervele apărării naționale ale României.

Legea se referă la posibilitatea donării către alte țări aliate a unor produse din rezervele proprii ale apărării naționale

Abordare de tip 360 de grade

Contextul actual de securitate scârțâie de mai bine de un an de când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina.

„În acest context, s-a evidențiat necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO. În cadrul Summitului extraordinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade. Având în vedere cele de mai sus, se evidențiază necesitatea identificării mecanismelor adecvate realizării transferului de produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale între statele aliate sau partenere”, se arată în motivele expuse ale actului normativ, conform ziare.com.

Se pare că aceste donații de acest tip de bunuri se va face doar în momentul solicitării autorităților statelor alite sau partenere.

Potrivit aceluiași act normativ, „donarea unor astfel de bunuri se va realiza doar ca urmare a solicitărilor autorităţilor de resort ale statelor aliate sau partenere, adresate instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile în care există sau pot fi asigurate fondurile necesare pentru împrospătarea rezervelor proprii ale forţelor destinate apărării naţionale”.

Ce a mai semnat Iohannis

De asemenea, în cadrul zilei de joi, 2 martie 2023, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 65/2021 pentru modificarea Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și a altor acte normative.

„ (3) Articolul III

Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 309 din 26 august 1998, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările aduse prin prezenta ordonanță de urgență, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare”, potrivit Ordonanței de Urgență nr.65 din 29 iunie 2021.

Oficialul român nu a sărit nici peste semnarea decretului pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței şi de insolvență şi a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.