Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un vrea mai multe bombe! Coreea de Nord accelerează producția de focoase nucleare
Lumea la zi

Kim Jong Un vrea mai multe bombe! Coreea de Nord accelerează producția de focoase nucleare

Coreea de Nord Sursa foto Gandul
FOTO: gandul.ro

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut oamenilor săi de știință din domeniul nuclear să sporească producția de material nuclear pentru a-l amplasa în gama sa tot mai mare de arme.

Presa nord-coreenă au prezentat recent un nou focos tactic de mici dimensiuni, posibil conceput pentru a se potrivi pe o varietate de sisteme de lansare dezvoltate în ultimii ani pentru a copleși apărarea sud-coreeană.

Coreea de Nord ar putea ridica miza și mai mult

Raportul din presa de stat de marți a urmat unei serii de lansări de rachete, șapte evenimente de lansare numai în această lună și amenințări tot mai mari de a folosi armele împotriva dușmanilor săi. Testele de armament ale Coreei de Nord și exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud s-au intensificat subliniind tensiunile sporite din regiune.

Oficialii spun că Coreea de Nord ar putea ridica și mai mult miza în săptămânile sau lunile următoare, cu mai multe demonstrații provocatoare ale programului său nuclear militar, inclusiv, eventual, primul său test de detonare a unui dispozitiv nuclear din septembrie 2017.

Agenția de știri Korean Central News Agency a declarat că liderul coreean, în timpul unei întâlniri de luni cu oficiali și oameni de știință de la un institut de stat pentru arme nucleare, a subliniat necesitatea de a accelera producția de materila nuclear pentru bombe pentru a-și îndeplini obiectivele de extindere „exponențială” a arsenalului său și a emis „sarcini importante” pentru industria sa de armament.

Kim a examinat, de asemenea, planurile stabilite ale țării pentru contraatacuri nucleare, în timp ce oamenii de știință l-au informat cu privire la cele mai recente sisteme de arme cu capacitate nucleară ale Nordului și la progresele înregistrate în tehnologiile de montare a focoaselor nucleare pe rachete, a precizat agenția.

Phenianul se apropie de următorul său test nuclear

Fotografiile agenției îl arată pe Kim discutând cu oficialii în interiorul unei săli care expunea ceea ce păreau a fi diferite tipuri de focoase, inclusiv a 10 capsule de culoare verde kaki cu vârfuri roșii. Alte arme includeau dispozitive care semănau cu un con alb-negru cu aripioare sau cu o torpilă mare.

Un afiș de perete de lângă unul dintre dispozitivele verzi descria un focos numit „Hwasan-31”, bazat pe cuvântul coreean pentru vulcan. Grafica afișului sugera că arma ar putea fi montată pe unele dintre sistemele balistice cu rază scurtă de acțiune ale Coreei de Nord, pe rachete de croazieră și pe o presupusă dronă subacvatică cu capacitate nucleară pe care țara a dezvăluit-o pentru prima dată săptămâna trecută. Mass-media de stat nu a identificat niciunul dintre dispozitivele din fotografii.

Dimensiunea și forma Hwasan-31, pe care unii experți au estimat că are o lățime de aproximativ 50 de centimetri și o lungime de 90 de centimetri, sugerează un progres în eforturile nord-coreene de a crea un focos miniaturizat care ar putea fi montat pe sistemele sale de livrare, a declarat Kim Dong-yub, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Cheong Seong-Chang, analist la Institutul Sejong din Coreea de Sud, a declarat că rapoartele sugerează că Phenian se apropie de următorul său test nuclear. Cu câteva ore înainte de cel de-al șaselea test al Coreei de Nord din 2017, mass-media de stat l-a arătat pe Kim Jong Un observând un dispozitiv argintiu, în formă de alună, care aparent era o presupusă armă termonucleară construită pentru rachetele balistice intercontinentale pe care Nordul a susținut că le-a detonat în timpul acelui test.

Coreea de Nord dispune de zeci de focoase nucleare

Cheong a declarat că Nordul va folosi probabil următorul său test pentru a pretinde că a achiziționat un focos nuclear miniaturizat pentru a-l monta pe o gamă tot mai largă de arme pe care le descrie ca fiind „tactice”. Folosirea acestui termen de către Nord comunică o amenințare de a le folosi în mod proactiv în timpul conflictelor pentru a atenua forțele convenționale mai puternice ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite.

Coreea de Nord dispune probabil de zeci de focoase nucleare care pot fi montate probabil pe unele dintre sistemele sale mai vechi, cum ar fi rachetele Scuds sau Rodong. Lee Sung-jun, purtătorul de cuvânt al Statului Major Întrunit de la Seul, a declarat că armata sud-coreeană analizează focosul dezvăluit în fotografiile nord-coreene, dar nu a oferit evaluări specifice.

Apelurile lui Kim pentru stimularea producției de combustibil pentru bombe au venit la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în țara vecină Belarus, în ceea ce a fost considerat un avertisment pentru Occident, în timp ce acesta își sporește sprijinul militar pentru Ucraina

În timp ce se aliniază cu Rusia în legătură cu invazia acesteia în Ucraina, Coreea de Nord a subliniat cooperarea tripartită cu Moscova și Beijingul pentru a face față unui „nou Război Rece” purtat de „imperialiștii americani”, pe care îi acuză că au adus conflictul în Asia prin intensificarea activităților militare cu Seulul și Tokyo.

Încă o instalație secretă de îmbogățire a uraniului

Un document bienal al apărării sud-coreene publicat în februarie a declarat că se estimează că Coreea de Nord deține 70 de kilograme de plutoniu de calitate militară, ceea ce, potrivit unor observatori, este suficient pentru aproximativ nouă până la 18 bombe. Documentul a estimat că Phenianul deține, de asemenea, „o cantitate considerabilă” de uraniu puternic îmbogățit. Principalul complex nuclear nord-coreean din Yongbyon Coreea de Nord dispune probabil de zeci de focoase nucleare, cei doi combustibili principali pentru bombe, utilizați pentru fabricarea armelor nucleare. Se crede că Coreea de Nord operează cel puțin încă o instalație secretă de îmbogățire a uraniului, în plus față de cea de la Yongbyon…

În rapoarte separate, KCNA a declarat că Nordul a detonat din nou focoase simulate în timpul testelor de rachete cu capacitate nucleară și a unei presupuse drone de atac subacvatic în această săptămână. Rapoartele au venit la o zi după ce armatele vecine au detectat că Nordul a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în largul coastei sale estice.

Lansările de luni au avut loc cu câteva ore înainte ca un portavion american cu propulsie nucleară și grupul său de luptă să se angajeze în antrenamente comune cu nave de război sud-coreene în apele din apropierea insulei Jeju, în cea mai recentă demonstrație de forță a aliaților. USS Nimitz și celelalte nave de război au ajuns marți în portul Busan, în Coreea de Sud.

Coreea de Nord a testat o dronă de atac nuclear subacvatic

Ziarul oficial al Nordului, Rodong Sinmun, a publicat marți un comentariu în care condamnă exercițiile aliaților și desfășurarea de către SUA a grupului de atac Nimitz în Peninsula Coreeană, insistând că această acțiune „echivalează cu o declarație deschisă de război”.

KCNA a declarat că rachetele testate luni au fost înzestrate cu focoase nucleare simulate care au explodat așa cum era prevăzut la 500 de metri deasupra țintelor lor maritime. O unitate din prima linie a tras rachetele ca parte a unui exercițiu de familiarizare a trupelor cu executarea ordinelor de atac nuclear, a precizat agenția.

KCNA a mai spus că în această săptămână Coreea de Nord a efectuat un alt test al unei drone de atac nuclear subacvatic, capabilă să declanșeze un „tsunami radioactiv” pentru a distruge navele și porturile inamice. Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la faptul că un astfel de dispozitiv a fost o nouă amenințare, iar Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat luni că este de părere că afirmațiile nord-coreene cu privire la această armă sunt probabil „exagerate sau fabricate”.

Cu toate acestea, drona subliniază angajamentul lui Kim de a stimula extinderea arsenalului său nuclear, în timp ce încearcă să forțeze Statele Unite să accepte Nordul ca putere nucleară legitimă și să negocieze concesii economice de pe o poziție de forță.

Coreea de Nord vine deja după un an record în ceea ce privește testarea armelor, lansând peste 70 de rachete în 2022. Ea a stabilit prin lege o doctrină nucleară escalatorie care autorizează lovituri nucleare preventive într-o gamă largă de scenarii în care ar putea percepe că liderii săi sunt amenințați.