Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză Reuters: Coreea de Nord ar putea folosi Oceanul Pacific drept ”poligon de tragere” pentru testarea propriilor rachete
Lumea la zi

Analiză Reuters: Coreea de Nord ar putea folosi Oceanul Pacific drept ”poligon de tragere” pentru testarea propriilor rachete

mediafax.ro
sursa foto mediafax.ro

În cazul în care Coreea de Nord își va pune în aplicare amenințarea de a transforma Oceanul Pacific într-un „poligon de tragere”, acest lucru ar permite statului înarmat nuclear să facă progrese tehnice, pe lângă semnalarea determinării sale militare, au declarat analiștii.

Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM), după ce sâmbătă lansase o altă rachetă balistică masivă intercontinentală (ICBM) Hwasong-15. La fel ca majoritatea testelor nord-coreene, toate aceste rachete au căzut în Marea Japoniei, care este cunoscută ca Marea de Est în ambele Coreei.

Oceanul Pacific, ”poligon de tragere” pentru coreeni

Dar Kim Yo Jong, puternica soră a liderului Kim Jong Un, a amenințat luni că va merge mai departe, afirmând că utilizarea de către Coreea de Nord a Pacificului ca „poligon de tragere” va depinde de comportamentul forțelor americane.

„Acest tip de testare ar avea o valoare tehnică, precum și comunicarea credibilității descurajării lor nucleare”, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA. Până în prezent, Coreea de Nord a lansat trei variante ale rachetelor balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) Hwasong-12 deasupra Japoniei și în Oceanul Pacific. Ultima astfel de lansare, în octombrie 2022, a parcurs o distanță record pentru orice rachetă nord-coreeană.

Nu au fost raportate pagube sau victime în urma lansărilor deasupra Japoniei, dar organizațiile internaționale au criticat Pyongyangul pentru că a efectuat astfel de teste fără a avertiza aeronavele sau navele civile.

Coreea de Nord nu a lansat niciodată o rachetă balistică intercontinentală decât pe o traiectorie înălțată, care le trimite la înălțime în spațiu, mai degrabă decât pe traiectorii de zbor mai joase și mai lungi pe care le-ar urma în condiții reale de utilizare.

Pyongyang spune că face acest lucru din cauza grijii pentru siguranța vecinilor săi. „Aceasta este o amenințare îngrijorătoare și credibilă: Coreea de Nord caută probabil să își valideze din punct de vedere tehnic rachetele cu rază mai lungă de acțiune prin teste în Pacificul de Nord, așa cum a făcut în trecut cu Hwasong-12”, a declarat Panda. ICBM-urile Hwasong-15 și Hwasong-17 sunt principalele candidate pentru acest tip de testare, a adăugat el.

Rachete balistice de tip ICMB

Oficialii din Coreea de Sud și Statele Unite au declarat că nu este clar dacă Pyongyang a perfecționat tehnologia rachetelor de timp vehicule de ”reentry” sau reintrare care ar proteja un focos nuclear în timpul coborârii înflăcărate prin atmosferă. Vehiculele reentry sunt rachetele care zboară spre țita stabilită, iar apoi cad pe sol.

Kim Yo Jong s-a referit la această dezbatere în declarația ei de luni, contestând afirmațiile unor experți potrivit cărora imaginile filmate din Japonia ar fi arătat un vehicul de reintrare (rachetă) care a eșuat în zbor. „Am deținut o tehnologie și o capacitate satisfăcătoare și acum ne vom concentra pe creșterea cantității”, a scris ea.

Testele cu rază de acțiune completă în Pacific ar permite Coreei de Nord să supună vehiculele de reintrare ICBM la tensiuni atmosferice și la sarcini termice agregate care ar fi mai realiste în comparație cu traiectoriile cu înălțime mare, a declarat Panda.

Tehnologia ICBM a Coreei de Nord a ajuns la maturitate, iar perfecționarea vehiculelor de reintrare ar crește amenințarea și presiunea asupra Statelor Unite, a declarat Shin Seung-ki, cercetător la Korea Institute for Defense Analyses (KIDA). „Dacă această tehnologie este implementată cu succes prin intermediul testului, ei vor putea ataca continentul american, care este tot scopul ICBM-urilor lor”, a spus el.

Coreea de Nord poate probabil să primească telemetrie de la testele sale de rachete cu rază scurtă de acțiune și de rachete înălțate, dar nu este clar dacă ar putea colecta date de la testele de arme cu rază lungă de acțiune, a declarat Markus Schiller, un expert în rachete cu sediul în Europa.

„Ei ar trebui să poată colecta date în zbor atâta timp cât racheta este la vedere”, a spus el. „De îndată ce iese din raza de acțiune sau dacă trece sub orizont, Coreea de Nord va fi oarbă”.

Schiller a spus că nu cunoaște nicio navă de urmărire pe care Coreea de Nord să o poziționeze de-a lungul traiectoriei de zbor și, deocamdată, nu are sateliți de retransmisie a datelor.

Un posibil test nuclear

Oficialii sud-coreeni nu greșesc atunci când observă că vehiculele de reintrare ale Nordului sunt nedovedite, dar aceste afirmații tentează de asemenea Pyongyangul să efectueze testele necesare pentru a-și dovedi capacitățile, a declarat pe Twitter George William Herbert, profesor adjunct la Center for Nonproliferation Studies și consultant în domeniul rachetelor.

Pentru a-și demonstra punctul de vedere, Coreea de Nord ar putea recurge la efectuarea unui test cu rază de acțiune completă și la detonarea unui focos nuclear real deasupra oceanului, a spus el.

În 2017, ministrul de externe al Coreei de Nord a sugerat că liderul Kim Jong Un ia în considerare testarea unei „bombe cu hidrogen la o scară fără precedent” deasupra Pacificului, ca răspuns la amenințarea președintelui american Donald Trump de a „distruge total” țara.

„Așa-zisul test live al armei Juche Bird este o glumă amuzantă până în ziua în care o vor lansa cu adevărat, atunci va fi un incident geopolitic major și un dezastru cu precipitații radioactive, chiar dacă va fi detonată „în siguranță” la mare înălțime deasupra apei”, a declarat Herbert. „Nu ar trebui să încurajăm acest lucru prin denigrarea capacității lor”.

Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru o posibilă reluare a detonărilor nucleare în tunelurile subterane ale sitului său de testare nucleară pentru prima dată din 2017, potrivit unor oficiali de la Seul și Washington.

Cu sau fără un test atmosferic, Coreea de Nord va efectua probabil mai multe teste ICBM cu rază de acțiune completă, precum și testele subterane pentru a perfecționa focoase nucleare mai mici, dar mai puternice, a declarat Yoji Koda, fost amiral în cadrul Forțelor Maritime de Autoapărare din Japonia. Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, atunci Coreea de Nord își va fi demonstrat pe deplin capacitatea de descurajare împotriva Statelor Unite, a spus el, scrie Reuters.