Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un trece la fapte! Coreea de Nord lansează rachete balistice spre mare, în largul coastei de est
Lumea la zi

Kim Jong Un trece la fapte! Coreea de Nord lansează rachete balistice spre mare, în largul coastei de est

Kim Jong Un trece la fapte! Coreea de Nord lansează rachete balistice spre mare, în largul coastei de est
sursa foto CNN

Coreea de Nord a trimis două rachete balistice cu rază medie de acțiune spre marea din largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit oficialilor sud-coreeni și japonezi.  Ultimele lansări au avut loc la trei zile după ce phenianul a declarat că a testat un dispozitiv cu „motor cu combustibil solid de mare putere” pentru rachete balistice.

Șeful Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat că lansările, efectuate la aproximativ 50 de minute distanță, au avut loc duminică dimineața din zona Tongchang-ri din Coreea de Nord, dar nu a oferit alte detalii. Ministerul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că rachetele au zburat la o altitudine de 550 km și au acoperit o rază de 250 km.

Viceministrul japonez al Apărării, Toshiro Ino, a declarat că rachetele par să fi aterizat în afara zonei economice exclusive (ZEE) a țării și că nu au fost raportate pagube până în prezent. Potrivit experților, noile dispozitive cu motor de mare putere ar permite lansări mai rapide și mai mobile ale arsenalelor sale de rachete balistice.

Kim Jong Un, prezent la testarea rachetei

Testul noului motor de rachetă a fost supervizat de liderul nord-coreean Kim Jong Un și a fost efectuat la Baza de lansare a sateliților Sohae din Tongchang-ri, care a fost folosită pentru a testa tehnologii de rachete, inclusiv motoare de rachete și vehicule de lansare spațială, potrivit presei de stat.

În ultimele luni, Coreea de Nord a testat o serie de rachete balistice cu capacitate nucleară, inclusiv lansarea de luna trecută a rachetei sale de dezvoltare, cu cea mai lungă rază de acțiune, Hwasong-17 ICBM cu combustibil lichid, care este proiectată să transporte mai multe focoase și a fost supranumită „racheta monstru”.

Situația exactă a capacității de atac nuclear a Coreei de Nord rămâne secretă, deoarece toate testele sale cu rachete balistice intercontinentale din ultimii ani au fost efectuate la un unghi abrupt pentru a evita țările vecine.

Are sau nu Coreea de Nord rachete nucleare?

Unii experți speculează că țara lui Kim Jong Un dispune deja de rachete cu încărcătură nucleară funcționale care pot lovi întregul teritoriu al Statelor Unite, având în vedere numărul de ani pe care l-a consacrat programului său nuclear. Alții spun însă că țara este încă la ani distanță de achiziționarea unor astfel de arme și că încă nu a dovedit public că dispune de tehnologia necesară pentru a proteja focoasele nucleare de condițiile dure ale reintrarea în atmosferă.

SUA și Coreea de Sud și-au extins exercițiile militare regulate și au făcut presiuni pentru a-și consolida și mai mult capacitatea de apărare combinată în fața avansării programului nuclear al Pyongyangului.

Coreea de Nord a amenințat că va folosi arme nucleare în mod preventiv în cazul unor potențiale conflicte cu SUA și Coreea de Sud, în timp ce Pentagonul a avertizat Phenianul că utilizarea armelor nucleare „va duce la sfârșitul acestui regim”, transmite aljazeera.com.