Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-un laudă tehnologia lui Vladimir Putin. „Căsătoria nesfântă” dintre cei doi
Lumea la zi

Kim Jong-un laudă tehnologia lui Vladimir Putin. „Căsătoria nesfântă” dintre cei doi

Kim Jong-un Sursă foto: CNBC

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a exprimat admirația față de tehnologia aviatică a Rusiei. Aceasta e aflată în curs de dezvoltare rapidă, depășind potențialele amenințări externe. Laudele au venit în timpul vizitei sale de vineri la o fabrică de avioane de luptă rusești, a relatat sâmbătă KCNA.

Vineri, Kim a inspectat fabrica rusă de avioane de vânătoare. Aceasta se află sub incidența sancțiunilor occidentale. Inspecția a avut loc în cadrul unei vizite de care Washingtonul și aliații săi se tem că ar putea întări armata rusă din Ucraina. Cu atât mai rău, ar putea susține programul de rachete al Phenianului.

Discuții sensibile între Kim Jong-un și Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin și Kim au discutat despre chestiuni militare. S-a discutat și despre războiul din Ucraina și aprofundarea cooperării. Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat a avut loc miercuri.

Kim s-a întâlnit cu piloții de testare la atelierul de asamblare a fuselajului avionului de vânătoare. El a urcat într-un Su-57 pentru a asculta o explicație detaliată a specificațiilor tehnice și a performanțelor de zbor ale avionului de vânătoare. Acest aparat face parte din generația a cincea.

El a urcat pe un avion de linie produs de uzină pentru a afla despre performanțele acestuia și a urmărit zborul de testare al unui avion de luptă Su-35.

Se așteaptă ca șederea liderului nord-coreean să continue sâmbătă. Cel mai probabil, cu o vizită în orașul Vladivostok, situat în estul țării. Se așteaptă o vizită și la o bază navală.

Kremlinul a declarat vineri că Rusia și Coreea de Nord nu au semnat niciun acord în domeniul militar sau în alte domenii în timpul vizitei lui Kim în Rusia din această săptămână.

Coreea de Sud și Statele Unite au declarat vineri că cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU împotriva Phenianului și că aliații se vor asigura că va exista un preț de plătit, raportează Reuters.