Infofinanciar > Lumea la zi > S-a sucit Bulgaria! Susține ridicarea restricțiilor pentru cerealele din Ucraina
Lumea la zi

S-a sucit Bulgaria! Susține ridicarea restricțiilor pentru cerealele din Ucraina

capital.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Prim-ministrul din Bulgaria, Nikolai Denkov, este de părere că interdicția impusă asupra produselor agricole din Ucraina ar trebui ridicată. După părerea acestuia, acțiunea ar avea drept efect ieftinirea alimentelor de bază.

Conform declarației acestuia, ridicarea blocadei impuse asupra produselor agricole ucrainene ar avea drept efect ieftinirea produselor de bază. De această scădere de preț s-ar putea bucura persoanele ale căror venituri nu sunt ridicate.

Două opinii

Din perspectiva premierului bulgar, există două puncte de vedere. Unul este cel al producătorilor de cereale, care sunt de părere că blocada ar trebui să se mențină. De asemenea, aceștia acuză guvernul de „lipsa oricărui sprijin din partea statului pentru acest sector”. Al doilea punct de vedere vine din partea statului, declara Denkov.

„Să fim clari, reluarea importurilor din Ucraina va reduce preţul alimentelor de bază, va diminua inflaţia, ceea ce va ajuta oamenii cu venituri reduse şi va major veniturile la buget din importuri şi exporturi”, este declarația premierului bulgar.

Conform acestuia, Bulgaria a pierdut sume mari de bani de pe urma exporturilor și importurilor. Mai exact, pierderile se ridică la 146 de milioane de leva. Conform acestuia, banii pierduți ar fi putut fi folosiții în alte domenii, precum sănătatea sau educația.

„De aceea, credem că este corect ca importurile din Ucraina să fie reluate, deoarece în acest an au fost plătite fermierilor ajutoare şi subvenţii în valoare de două miliarde de leva”, a spus acesta.

Despăgubiri pentru Bulgaria

Denkov a mai precizat și că de la începutul lunii septembrie, guvernul a cerut sectorului agricol european să limiteze adaosurile în lanţul de la producătorul agricol până la consumatorul final. Conform acestuia, vor exista solicitări către Comisia Europeană pentru noi despăgubiri pentru pierderile fermierilor bulgari. Mai ales pentru cei care cultivă floarea soarelui.

„Ne vom adăuga coridoarelor de export de cereale din Ucraina ca rută de tranzit spre porturile din Bulgaria şi Grecia pentru a exporta cereale din regiune spre alte regiuni care au nevoie. Vom cere sprijin de la Comisia Europeană pentru această activitate. Vom întări controalele fitosanitare la importuri pentru a asigura sănătatea cetăţenilor. În acest fel, ne vom arăta ca o naţiune responsabilă care îi pasă de întreaga societate nu doar de un singur sector”, a mai declarat Nikolai Denkov.

„Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev este într-o situaţie dificilă pentru că evident că există o ciocnire de interese, care a fost foarte clară la reuniunile sale, pe de o parte cu producătorii de floarea soarelui şi pe de altă parte cu producătorii de ulei, care au avut solicitări complet opuse. Este clar că sunt interese diferite. Este foarte important ca decizia care va fi luată să aibă în vedere priorităţile principale ale ţării şi guvernului”, a mai precizat prim-ministrul din Bulgaria.

De asemenea, acesta a mai declarat că este pregătit să îi sprijine pe cei care au nevoie, informează economica.net