Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-un a ajuns în Rusia. Când se va întâlni cu Vladimir Putin
Lumea la zi

Kim Jong-un a ajuns în Rusia. Când se va întâlni cu Vladimir Putin

Kim Jong un și Putin Sursa foto BZI
Sursa foto Arhiva companiei

Kim Jong-un a sosit în Rusia pentru un summit rar cu președintele Vladimir Putin. Cei doi vor discuta despre un posibil acord de furnizare de arme nord-coreene pentru războiul din Ucraina.

Trenul blindat al lui Kim a sosit la gara Khasan. Aceasta este principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord, a relatat marți agenția japoneză de știri Kyodo.

Întâlnirea dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin

Întâlnirea este așteptată să aibă loc marți după-amiază, în marja Forumului Economic Estic din orașul portuar rusesc Vladivostok. Vladimir Putin a sosit în acest loc.

Călătoria lui Kim în Rusia și întâlnirea cu Putin va fi o vizită de amploare pentru a consolida legăturile. Aceasta a fost declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un videoclip postat online.

Întâlnirea are loc pe fondul îngrijorărilor din Occident că Phenianul intenționează să furnizeze arme Moscovei pentru a înlocui stocurile. Acestea au fost puternic epuizate în timpul celor 18 luni de lupte din Ucraina.

Marți, Peskov a respins avertismentele SUA cu privire la orice tranzacție cu arme.

„După cum știți, în timp ce punem în aplicare relațiile noastre cu vecinii noștri, inclusiv cu Coreea de Nord, interesele celor două țări sunt importante pentru noi, și nu avertismentele de la Washington. Interesele celor două țări ale noastre sunt cele asupra cărora ne vom concentra.”, a declarat Peskov.

Cu cine a venit Kim Jong-un în Rusia?

Kim a fost însoțit de oficiali guvernamentali de rang înalt, inclusiv personal militar. Se crede că din delegație fac parte ministrul său de externe, Choe Sun-hui, și membri proeminenți ai partidului responsabili de industria de apărare și de afacerile militare. Printre aceștia s-ar afla inclusiv directorul departamentului industriei de muniții, Jo Chun-ryong.

„Prezența lui Jo Chun-ryong indică faptul că Coreea de Nord și Rusia vor încheia un anumit tip de acord pentru achiziția de muniții”, a declarat Michael Madden, expert în conducerea Coreei de Nord la Stimson Center, cu sediul la Washington.

Anterior, KCNA a publicat fotografii de la plecarea lui Kim din Phenian. Alături de acesta erau gărzi militare de onoare și mulțimi de oameni în costume închise la culoare și rochii colorate. Aceștia au fluturat flori și steaguri în timp ce acesta se urca în trenul verde și galben.

Călătoria marchează prima vizită a lui Kim în străinătate în mai bine de patru ani și prima de la pandemia Covid-19.

Oficialii americani cred că Putin se va concentra probabil pe asigurarea mai multor livrări de artilerie nord-coreeană și alte muniții. În același timp, liderul de la Moscova încearcă să dezamorseze o contraofensivă ucraineană.

În schimb, Kim ar putea căuta ajutor energetic și alimentar. Acest ajutor se referă la tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară. Astfel, ar putea crește amenințarea reprezentată de programele de rachete balistice și de arme nucleare ale Coreei de Nord.

Ce va oferi Rusia Coreei de Nord?

Unii analiști consideră că Rusia ar fi reticentă să împărtășească detalii despre tehnologia sa de armament. Aceasta este foarte bine păzită, în schimbul unor livrări limitate de proiectile de artilerie și alte muniții.

„Este puțin probabil ca Putin să-i ofere lui Kim tehnologie pentru miniaturizarea dispozitivelor nucleare sau pentru propulsia submarinelor cu propulsie nucleară, pentru că nici măcar o mașină de război disperată nu-și schimbă bijuteriile coroanei militare pe muniții vechi”, a declarat profesorul Leif-Eric Easley. Acesta este  specialist în Coreea de Nord la Universitatea Ewha din Seul

Asigurarea unor cantități de proiectile de artilerie și rachete antitanc nord-coreene ar spori îngrijorările SUA cu privire la un conflict prelungit în Ucraina.

„Se așteaptă ca discuțiile privind armele dintre Rusia și RPDC( nr. denumirea oficială a Coreei de Nord- Republica Populară Democrată Coreeană) să continue în timpul călătoriei lui Kim Jong-un în Rusia. Îndemnăm RPDC să respecte angajamentele publice pe care Phenianul le-a asumat de a nu furniza sau vinde arme Rusiei”.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, Adrienne Watson.

Luni, Departamentul de Stat al SUA l-a descris pe Putin ca fiind disperat din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, au fost reînnoite avertismentele că orice tranzacție cu arme ar putea declanșa sancțiuni americane.

„Faptul că trebuie să călătorească de-a lungul propriei sale țări pentru a se întâlni cu un paria internațional pentru a cere asistență într-un război pe care se aștepta să-l câștige în prima lună, aș caracteriza-o ca fiind o cerșetorie pentru asistență. Voi reaminti ambelor țări că orice transfer de arme din Coreea de Nord către Rusia ar fi o încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, conform theguardian.com.