Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord va plăti pentru acțiunle sale! SUA are un mesaj important pentru Kim
Lumea la zi

Coreea de Nord va plăti pentru acțiunle sale! SUA are un mesaj important pentru Kim

kim jong un (sursă foto: cybernews.com)
sursă foto: cybernews.com

Negocierile pe tema armelor între Rusia și Coreea de Nord avansează în mod activ. Asta a declarat marți, 5 septembrie, un oficial american. Acesta l-a avertizat pe liderul Kim Jong Un că țara sa va plăti pentru acțiunile sale din prezent. Face directă referire la furnizarea de arme către Rusia. Aceste echipamente sunt destinate pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Furnizarea de arme Rusiei „va aduce doar necazuri Coreei de Nord. Vor plăti pentru acest lucru în comunitatea internațională”, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan. Echipa de la Kremlin a declarat că nu are „nimic de spus” despre declarațiile oficialilor americani.

Nu există încă o confirmare oficială potrivit căreia Kim ar intenționa să călătorească în Rusia în această lună. Ceea ce se știe până cum provine doar din surse de la Moscova. A apărut în spațiul public la începutul acestei săptămâni că liderul asiatic dorește să se întâlnească cu Vladimir Putin. Cei doi ar urma să discute despre furnizarea de arme către Moscova.

Coreea de Nord va plăti

Kim se așteaptă ca discuțiile despre arme să continue, a declarat Sullivan. „Am continuat să comprimăm baza industrială de apărare a Rusiei”, a mai spus el. Moscova „caută acum orice sursă pe care o poate găsi” pentru muniție. „Vom continua să cerem Coreei de Nord să își respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme. Acestea vor urma să ucidă cetățeni ucraineni” a sublinit Sullivan.

Luni, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a făcut și el anumite declarații. Acesta a specificat că Kim și Putin ar putea plănui să se întâlnească. Jurnaliștii New York Times au citat oficiali americani și aliați neidentificați care au declarat că Kim intenționează să călătorească în Rusia. Acest lucru ar urma să se întâmple chiar săptămâna viitoare.

SUA are un mesaj important pentru Kim

Întrebat dacă poate confirma cele vehiculate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu, nu pot. Nu este nimic de spus”. Pe măsură ce izolarea Rusiei a luat amploare, oficialii de la Moscova au văzut o oportunitate tot mai mare în Coreea de Nord. Ăsta este mesajul analiștilor politici.

În ceea ce privește Coreea de Nord, relațiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de bune ca în perioada de apogeu a Uniunii Sovietice. Dar acum țara asiatică are beneficii clare din nevoia de prieteni a Moscovei. Un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a declarat în noiembrie că Pyongyang „nu a făcut niciodată afaceri cu arme” cu Rusia. Și acum „nu are niciun plan de a face acest lucru în viitor”.

Moscova și Pyongyang au promis să stimuleze cooperarea în domeniul apărării. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a vizitat Pyongyangul în iulie a declarat luni că cele două țări discută posibilitatea unor exerciții militare comune, scrie reuters.com.