Infofinanciar > Lumea la zi > Kazahstanul deschide un centru al „invincibilității“ în Bucha! Construcția va servi drept centru de ajutor social
Lumea la zi

Kazahstanul deschide un centru al „invincibilității“ în Bucha! Construcția va servi drept centru de ajutor social

Iurta invincibilitatii
Sursa foto: odessa-journal.com

În orașul ucrainean Bucha, unde sute de civili ar fi fost uciși de trupele ruse în aceste luni de război, a fost deschisă o „Iurtă a invincibilității”, construită la inițiativa Ambasadei Kazahstanului în Ucraina și a lui Serghei Nagorniak, președintele grupului Ucrainei pentru relațiile interparlamentare cu Kazahstanul.

Construcția, care va servi drept centru de ajutor social pentru locuitorii orașului ucrainean, care vor putea veni aici pentru a se încălzi și primi o masă caldă.

Potrivit publicație „The Odesa Journal“, alte șase astfel de centre urmează să fie construite în alte orașe din Ucraina. „Este simbolic faptul că tocmai la Bucha a fost instalată prima «Iurtă a invincibilității» din țară, pentru a ve ni sprijinul locuitorilor orașului. Mulțumim locuitorilor din Kazahstan și oamenilor de afaceri pentru sprijinul acordat!“, a declarat Taras Shapravsky, secretarul Consiliului orașului Bucha.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a anunța la finalul anului trecut că peste 4.000 de astfel de centre de ajutor urmează să fi înființate în toată ţara. Centrele sunt spațiile încălzite care oferă populației afectate de război mese calde, acces la electricitate și conexiuni la rețelele de internet.

Bucha, orașul masacrului

În urmă cu 10 luni, când rușii s-au retras din Bucha, trupele ucrainene anunțau că orașul a fost devastat de lupte. Imediat după recucerirea localității amplasate la nord-vest de Kiev, au fost descoperite cadavrele a 20 de civili. 16 dintre cele 20 de trupuri se aflau pe trotuar, trei erau în mijlocul drumului și altul în curtea unei case.

Acesta ar fi fost, însă, doar începutul – ulterior alte zeci de cadavre ar fi fost descoperite pe străzi, în subsoluri sau în gropi comune. Legiștii care au făcut autopsia cadavrelor au descoperit că, în majoritatea cazurilor, decesele au fost cauzate de proiectile folosite de ruși și care datează din timpul Primului Război Mondial. Martori oculari au confirmat faptul că artileria rusă a folosit astfel de obuze cu câteva zile înainte ca trupele să se retragă din asediul Kievului, la sfârșitul lunii martie. Cu toate acestea, mulți dintre civili ucraineni descoperiți morți ar fi avut mâinile legate.

Înmormântare în masă?

Primarul Anatoliy Fedoruk a declarat că peste 300 de locuitori ai orașului Bucha ar fi fost victimele războiului. Ulterior, președintele Zelenski a precizat că peste 400 de localnici au fost executați de forțele ruse aflate în retragere, declarând că este vorba de un „genocid” și că Ucraina va acuza Rusia de crime de război. Mai mulți lideri occidentali au susținut aceste poziții, solicitând forurilor internaționale investigarea crimelor de război.

Procurorii ucraineni au reușit să identifice 10 soldați ruși care au fost principalii autori ai „masacrului” de la Bucha. Ei au fost ajutați de o echipă de jurnaliști ucraineni de la Slidstvo.info, care au investigat conturile de pe rețelel sociale ale soldaților ruși.

La începutul lunii septembrie, mai mulți voluntari au participat la înmormântările persoanelor neidentificate ucise de trupele rusești