Infofinanciar > Lumea la zi > Scoția, îngrijorată de sănătatea ucrainenilor aflați la bordul ,,taberelor plutitoare de refugiați”. Există focare de scarlatină!
Lumea la zi

Scoția, îngrijorată de sănătatea ucrainenilor aflați la bordul ,,taberelor plutitoare de refugiați”. Există focare de scarlatină!

Refugiati ucraineni Sursa foto Curs De Guvernare
Sursa foto Curs De Guvernare

Sănătatea fizică și psihică a refugiaților ucraineni care trăiesc pe navele din Glasgow și Edinburgh – denumite „tabere de refugiați plutitoare” – este pusă în pericol, în contextul în care există rapoarte conform cărora rezidenții au fost puși în carantină cu scarlatină.

Un bărbat a declarat pentru publicația The Observer că el și fiul său au petrecut o săptămână în interiorul unei cabine de la bordul MS Ambition la începutul acestei luni, după ce copilul mic a fost diagnosticat cu această infecție bacteriană extrem de contagioasă.

El a spus că știa de cel puțin un alt caz la bord, în timp ce un alt părinte care locuiește pe nava de refugiați ucraineni a spus că zona de joacă pentru copii a fost închisă timp de două săptămâni pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor.

Toți cei cu care a discutat The Observer au spus că nu a existat niciun anunț oficial despre scarlatină pe navă. Alții au spus că mulți dintre cei aflați pe navă sufereau de tuse și de tulburări de stomac. De asemenea, alți locuitori au declarat pentru publicație că nu au putut să își deschidă ferestrele din cauza mirosului care venea de la o instalație de deșeuri din apropiere și că au întâmpinat dificultăți în a-și duce copiii la școală.

Închiriată de guvernul scoțian pentru a găzdui până la 1.750 de ucraineni pe râul Clyde din Glasgow ca parte a unui proiect de 100 de milioane de lire sterline, nava Ambition este ancorată în împrejurimile industriale ale docului King George V, pe care rezidenții îl pot părăsi doar cu un autobuz de transfer. O altă navă, MS Victoria I, este ancorată în Leith.

Refugiu pentru ucraineni

Anunțând în martie programul de „super-sponsorizare” al Scoției pentru refugiații ucraineni, primul ministru, Nicola Sturgeon, a declarat că acesta va oferi un „angajament fără limită” pentru a sprijini cel puțin 10% din numărul total de refugiați care sosesc în Marea Britanie.

„Vom oferi cazare temporară și apoi, cu oamenii care se află deja în siguranță aici și sunt înveliți într-o primire scoțiană caldă, vom lucra în viteză cu partenerii – consiliile locale, Consiliul scoțian pentru refugiați, NHS, Disclosure Scotland și alții – pentru a finaliza verificările de protecție, pentru a pune în aplicare un sprijin mai larg în domeniul sănătății, al educației, al sprijinului practic și al prieteniei și pentru a aranja o cazare pe termen mai lung”, a spus ea.

Dar militanții și partidele din opoziție au avertizat că sănătatea și siguranța refugiaților sunt puse în pericol prin faptul că sunt forțați să rămână în ceea ce trebuia să fie o locuință temporară.

Se pare că unele dintre cele 714 cabine ale navei, în care familiile trăiesc în condiții de înghesuială, nu au ferestre. Refugiații de pe navă, despre care se crede că adăpostește cel puțin 1.200 de persoane, nu au voie să se plimbe în afara acesteia. Lucrătorii de securitate au declarat pentru Observer că este o „zonă foarte restricționată” și că este periculos să treci prin ea. Vehiculele de construcție se deplasează în apropiere și materialele de construcție zac în jur.

Pentru a părăsi șantierul, rezidenții trebuie să ia autobuze de transfer, fie până la porți, fie până la centrul comercial Braehead, într-un parc comercial din apropiere. Centrul orașului se află la 40 de minute de mers cu autobuzul de la navă. Pentru a primi vizitatori pe navă, rezidenții trebuie să stabilească o programare.

La începutul acestui an, guvernul scoțian a atribuit un contract de până la 100 de milioane de lire sterline companiei Corporate Travel Management (CTM) pentru a furniza servicii de călătorie pentru persoanele strămutate din Ucraina, inclusiv cazare în hoteluri și pe MS Ambition și MS Victoria I.

Alex Cole-Hamilton, liderul liberal-democraților scoțieni și deputat pentru Edinburgh Western, a declarat „În cele din urmă, în timp ce toată lumea încearcă să facă tot ce este mai bun, aceasta este o tabără de refugiați plutitoare și controlul infecțiilor este mult mai greu decât în comunitate, iar această sugestie că există un focar de scarlatină nu este surprinzătoare, deoarece știm că navele de croazieră pot fi agenți patogeni uriași pentru ca virușii să se răspândească ca un foc sălbatic.”

Cole-Hamilton, care a vizitat nava Leith în septembrie, după ce inițial guvernul scoțian i-a blocat călătoria, a declarat că o agenție pentru refugiați cu sediul în Lviv i-a spus că guvernul scoțian era „umilitor de nepregătit”.

El a adăugat: „Au vrut să fie lăudați pentru că au fost văzuți deschizând granițele scoțiene pentru ucraineni, și pe bună dreptate, dar nu și-au făcut niciuna dintre teme.”

Când a vizitat nava Leith, el a spus că a întrebat despre controlul infecțiilor și a aflat că, în urma unui mic focar de Covid, unii rezidenți au fost cazați într-un coridor separat.

Sarah Boyack, din partea Partidului Laburist Scoțian, a declarat: „Aceste rapoarte șocante expun adevărul din spatele promisiunilor goale pe care ambele noastre guverne le-au făcut refugiaților ucraineni. Acestora li s-a promis siguranță aici, dar au fost dezamăgiți de nenumărate ori. Sfidează credința că SNP a crezut vreodată că această navă este cel mai bun loc pentru a găzdui oameni care fug de război. Avem nevoie urgentă de un plan real pentru a le oferi oamenilor locuințele sigure de care au nevoie.”

Robina Qureshi, director executiv al organizației caritabile pentru refugiați Positive Action in Housing, a declarat că rapoartele privind infecțiile sunt „foarte îngrijorătoare”. „Doar din motive de sănătate și siguranță, oamenii ar trebui să fie informați cu privire la riscurile la care ei și copiii și bebelușii lor ar putea fi expuși, astfel încât să își poată lua propriile măsuri de precauție pentru a fi în siguranță”, a spus ea.

Poziția Guvernului scoțian

Guvernul scoțian a refuzat să comenteze rapoartele privind scarlatina, spunând că este o problemă a consiliului municipal din Glasgow, care ar fi notificat Public Health Scotland și guvernul scoțian dacă ar fi fost necesar. Acesta a declarat că sănătatea și bunăstarea oamenilor de pe nave este „prioritatea noastră” și că oficialii aleși au putut vizita ambele nave.

O sursă a declarat că, la începutul acestei luni, zeci de copii au fost nevoiți să meargă pe jos la școală, deoarece li s-a spus că nu există buget pentru autobuze școlare. În ultimele 10 zile, ei au spus că au auzit îngrijorări legate de scarlatină.

Între timp, într-un raport trimis unei organizații de caritate, un cuplu cu handicap care trăiește pe navă a avertizat: „Viața pe o navă ne pune sănătatea în pericol”.

Organizația caritabilă ucraineană Opora a declarat că a constatat într-un sondaj recent efectuat în rândul refugiaților ucraineni a spus: „Dificultățile legate de găsirea de locuințe accesibile și durabile sunt cu siguranță răspândite și continue”. Într-un sondaj realizat la sfârșitul lunii trecute în rândul refugiaților ucraineni din Marea Britanie, din aproape 3.500 de respondenți, doar 8% au găsit o locuință privată.

„Acest lucru este îngrijorător, deoarece opțiunile din afara sectorului locativ privat nu sunt, în general, adecvate pentru șederea pe termen lung sau nu oferă stabilitate și securitate pe termen lung, ceea ce reprezintă o barieră pentru ca oamenii să își poată reconstrui cu succes viața în Marea Britanie”, a declarat administratorul Stan Beneš.

Guvernul scoțian a declarat că „oferă locuințe temporare sigure și durabile până când oamenii pot fi repartizați într-o locuință adecvată pe termen lung”.

„Nu vrem să vedem pe nimeni petrecând mai mult timp în locuințe temporare decât este absolut necesar. Se lucrează în continuare pentru a-i potrivi pe cei aflați la bordul navelor cu gazdele și cu locuințele pe termen mai lung, iar echipele de potrivire operează la bordul ambelor nave.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.