Infofinanciar > Info > Parlamentul a votat introducerea unei noi discipline obligatorii în școli
Info

Parlamentul a votat introducerea unei noi discipline obligatorii în școli

Parlament sursa foto Digi 24
Parlament sursa foto: Digi 24

Parlamentul a votat, miercuri, introducerea disciplinei „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” în școli. Acest proiect de lege a fost inițiat de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea

Legea pentru introducerea noii arii curriculare a fost adoptată cu vot final în Camera Deputaților, anunță PNL într-un comunicat, conform News.ro.

Revoluție și schimbare de regim

„După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, a anunțat deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, prim-vicepreședinte al PNL Timiș.

Conform deputatului, propunerea legislativă pentru introducerea ca disciplină la liceu a cursului „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților, în formă finală.

Disciplina va fi introdusă din 2023

Proiectul a obținut 215 voturi pentru, fiind suficiente pentru a înainta către Senat. Proiectul legislativ menționează introducerea noii discipline începând cu anul școlar 2023-2024.

„Ca deputat, cadru universitar şi timişorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorităţi a voturilor în Camera Deputaţilor, favorabile pentru introducerea acestei discipline. Noua disciplină „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, astăzi legiferată şi trimisă Senatului, răspunde unei necesităţi obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educaţia lor civică, respectiv un set de conţinuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente. Noţiunile, informaţiile şi mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetăţeni conştienţi de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, a mai declarat Pirtea.

Ce s-a întâmplat în 1989?

Revoluția Română din 1989 a fost o perioadă de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România între 16 și 22 decembrie 1989, urmând modelul mondial al protestelor din întreaga lume. Revoluția a culminat cu execuția secretarului general al Partidului COMUNIST Român (PCR), Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena, și cu sfârșitul a 42 de ani de regim comunist în România. Acesta este și momentul în care se decide schimbarea regimului, de la unul comunist la unul democratic, pluralist și pro-occidental.

Regimurile comuniste au fost impuse prin teroare, iar când URSS a dat semnalul că nu va mai interveni militar pentru susținerea dictaturilor comuniste satelite din Europa Centrală și de Est, ele s-au prăbușit într-un singur an.