Infofinanciar > Info > Austria vorbește despre situația României în spațiul Schengen! Ce decizii trebuie să ia UE
Info

Austria vorbește despre situația României în spațiul Schengen! Ce decizii trebuie să ia UE

Austria, Sursă foto: Economica
Sursă foto: Economica

Într-un interviu acordat presei la Viena, ministrul federal pentru UE al Austriei, Karoline Edtstadler, a legat aprobarea aderării României și Bulgariei la Schengen de reformarea politicii de migrație a UE.

Ministrul federal pentru Uniunea Europeană, Karoline Edstadler, a declarat că extinderea spațiului Schengen în România și Bulgaria este o chestiune despre care Austria nu a uitat și nici nu o va ignora, atunci când se ivește momentul oportun, după rezolvarea problemelor legate de valul de imigranți ilegali cu care se confruntă în prezent întreaga Europa, dar în special țara sa.

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a explicat  aceasta într-un interviu acordat agenției austriece APA.

De anul viitor se va discuta mai mult problema migrației

Ministrul a susținut că anul viitor, după părerea ei, în cadrul Uniunii Europene problema privind imigranții ilegali va fi mai aprofundată de țările membre și de instituțiile UE. Acest lucru s-ar datora faptului că în ianuarie, Suedia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la Cehia. Țara scandinavă are un istoric în privința imigrării: Suedia are în prezent aproximativ 2 milioane de persoane care nu s-au născut în țară, adică 1 din 5 persoane.

Edtstadler crede că, întrucât Suedia este o țară „care a fost încercată și care are experiență în ceea ce privește migrația”, se vor purta discuții mai amănunțite cu privire la migrațiune:  „Aici mă aștept ca acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi”.

Austria nu va permite aderarea României până nu se va remedia problema

Ministrul Austriei a mai spus că decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen nu va fi amânată până când întregul pachet privind azilul migranților va fi aprobat la nivelul UE, ceea ce va dura ceva timp.

Edtstadler sugerează că procesul de aderare a României și Bulgariei la Schengen trebuie să fie abordat într-un mod organizat și planificat, cu etape clare și obiective stabilite. Numai după ce acest proces este finalizat, ar putea fi discutată posibilitatea de a include cele două țări în zona Schengen.

„Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus ea.

Ministrul austriac a declarat că „Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, citează ȘtirileProTV.