Infofinanciar > Lumea la zi > FOXNews: Administrația lui Joe Biden ignoră pericolul dependenței de China și își îndreaptă atenția spre energia verde
Lumea la zi

FOXNews: Administrația lui Joe Biden ignoră pericolul dependenței de China și își îndreaptă atenția spre energia verde

SUA și China
Sursa foto Btv.md

SUA a primit recent un semnal de alarmă cu balonul de spionaj al Chinei care a planat deasupra cerului statelor americane. Încălcarea flagrantă a suveranității americane nu a fost doar o simplă cascadorie, ci a fost emblematică pentru opinia Chinei comuniste că poate scăpa cu orice acțiune agresivă împotriva Americii fără consecințe majore.

Partidului Comunist Chinez (PCC) îi pasă în primul rând de înlăturarea Statelor Unite de pe locul lor în rândul puterilor lumii. Pe măsură ce administrația președintelui Joe Biden continuă să îndepărteze politica energetică americană de la combustibilii fosili și să se orienteze către alternative ecologice, aceasta intră în jocul Chinei. Mai exact, supremația Chinei în domeniul energiei curate ar trebui privită ca o amenințare directă la adresa Statelor Unite.

China joacă un rol important în industria energiei verzi

China controlează o mare parte din lanțurile de aprovizionare cu minerale critice (de exemplu, cupru, nichel și litiu) și elemente de pământuri rare. Aceste materiale sunt absolut cruciale pentru tehnologiile de energie curată, cum ar fi vehiculele electrice și panourile solare, precum și pentru o serie de produse esențiale, de la smartphone-uri la avioane de vânătoare.

În goana după aur a zilelor noastre pentru aceste elemente de construcție de neînlocuit, China domină, cu ajutorul muncii forțate a uigurilor și a prădătoarei sale Inițiative Belt and Road, care acordă împrumuturi cu dobândă mare țărilor în curs de dezvoltare. Deși PCC nu deține monopolul asupra producției în amonte a mineralelor critice, deține controlul asupra lanțurilor de aprovizionare în amonte și în aval.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), China rafinează între 60 și 70 % din cobalt și litiu și un procent uimitor de 90 % din elementele de pământuri rare.

Pe John Kerry nu îl interesează ororile Partidului Comunist Chinez

Cu toate acestea, democrații americani spun că trebuie să liniștim China pentru ca aceasta să ne ajute în lupta împotriva schimbărilor climatice. Trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, a declarat că ororile PCC în materie de drepturile omului „nu sunt treaba mea”.

Chiar luna trecută, la un eveniment al Heritage Foundation despre China și Ucraina, un protestatar a urcat pe scenă cu un mesaj în concordanță cu acțiunile lui Kerry: „Nu China este inamicul nostru, ci criza climatică”.

Această abordare greșită față de China este pe cât de periculoasă, pe atât de iluzorie. În primul rând, de la spionaj și încălcări ale drepturilor omului până la monopolurile lanțului de aprovizionare și furturile de proprietate intelectuală, PCC este în mod clar o amenințare masivă la adresa suveranității SUA. În al doilea rând, China emite mai mult decât întreaga lume dezvoltată și construiește un număr uimitor de centrale pe cărbune.

Mulți membri ai administrației Biden, în special John Kerry, sunt dispuși să sacrifice preocupările legate de securitatea națională și de drepturile omului în numele politicii climatice, dar această încercare zadarnică de a-l liniști pe președintele Xi Jin Ping nu va determina cel mai mare emițător din lume să se decarbonizeze mai repede decât ar fi în propriul interes.

John Kerry este un Neville Chamberlain al schimbărilor climatice. (Neville Chamberlain a fost prim-ministrul Marii Britanii înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, care a încercat până în ultimul moment să reușească să îl țină în frâu pe Adolf Hitler prin discuții diplomatice, încercări care au eșuat teribil). China interpretează această poziție a partidului de stânga din SUA drept o slăbiciune și o exploatează din plin.

Opțiunile de renunțare la dependența față de China

Din fericire, există modalități de a rezista dependenței față de PCC pentru minerale critice și elemente de pământuri rare  și de a face mai mult pentru mediu decât abordarea democraților.

În loc să nege mineritul intern, cum ar fi cel din Minnesota pentru cupru și nichel, SUA are nevoie de mai mult de atât. „Fabricat în America” are o componentă de securitate națională, iar minele americane sunt mult mai bune pentru economia, securitatea și clima SUA decât minele chinezești. Colaborarea cu aliații nord-americani (Canada și Mexic) va consolida, de asemenea, lanțurile Statelor Unite de aprovizionare.

În plus, SUA trebuie să sprijine dezvoltările inovatoare cu două surse de energie cărora democrații li s-au opus adesea, energia nucleară fiabilă și fără emisii de carbon și captarea carbonului pentru combustibilii fosili. Ar trebui, de asemenea, să își diversifice mixul de energie, astfel încât să nu fie excesiv de dependenți de o singură sursă de energie sau de o singură putere străină, iar atunci ar putea proteja SUA, rămânând în același timp liderul mondial în reducerea emisiilor, scrie Michael Waltz pentru FoxNews.

Contracararea controlului Chinei asupra lanțurilor de aprovizionare cu energie curată nu va fi ușoară și, cel puțin inițial, va fi mai costisitoare. Dar dependența de PCC are cel mai mare preț dintre toate.

Așadar, în timp ce SUA se concentrează asupra securității aeriene în acest moment, aceștia nu trebuie să uite de resursele naturale pe care le au în solul american, resurse pe care trebuie să le cultiveze pentru a preveni dependența de PCC pentru a menține stabilitatea energetică și termică a locuințelor cetățenilor americani. Exploatând mai mult și asigurând un acces fiabil la diverse surse de energie, China poate fi împiedicată în drumul său de a depăși Statele Unite.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.