Infofinanciar > Info > De neimaginat! Președintele Camerei Reprezentanților din SUA îl refuză pe Zelenski: ”Nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege”
Info

De neimaginat! Președintele Camerei Reprezentanților din SUA îl refuză pe Zelenski: ”Nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege”

volodimir-zelenski
sursa foto euronews

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei l-a invitat pe președintele republican al Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, în țara sa. În schimb, oficialul american a refuzat invitația acestuia, considerând că nu este necesară o astfel de vizită.

La nivel intern, partidul Republican suferă o scindare în ceea ce priveste decizia Statelor Unite de a continua sau nu să ofere sprijin Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

Președintele ucrainean își dorește să-i arate personal cum e folosit ajutorul primit din SUA, și cum e afectată țara de războiul provocat de Rusia.

Cererea președintelui ucrainean

„Domnul McCarthy trebuie să vină aici să vadă cum lucrăm, ce se întâmplă aici, ce război a provocat Rusia, ce oameni luptă acum. Și apoi, după aceea, fă-ți presupuneri”, a fost mesajul transmis de Zelenski republicanului, în cadrul unui interviu CNN, conform mediafax.ro.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților SUA a spus că Statele Unite ar trebui, în continuare, să ofere sprijin Ucrainei, însă cu mențiunea că ajutorul oferit nu poate fi nelimitat.

McCarthy afirmă că susține Ucraina, însă nu-i va acorda un „cec alb”, menținându-și poziția marți.

Președintele ucrainean consideră că vizita oficialului american îi poate schimba perspectiva într-un sens în care ar înțelege exact motivația din spatele apelurilor la ajutorul statului american.

„Cred că președintele McCarthy nu a vizitat niciodată Kievul sau Ucraina și cred că ne-ar ajuta cu poziția sa”, a declarat Zelenski.

Răspunsul republicanului McCarthy

În mod contrar, republicanul din California nu este convins că onorând invitația oficialului ucrainean este imperios necesară pentru ca el să înțeleagă gravitatea situației.

În timp ce McCarthy declară că nu este nevoit să meargă la fața locului pentru a verifica situația actuală și modul în care se desfășoară războiul, alți republicani fac apel la stoparea sprijinului militar și financiar suplimentar pentru Ucraina.

„Să fiu foarte clar ce am spus: fără verificări nelimitate, bine? Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege unde există un control nelimitat şi unde nu există”, a declarat McCarthy.

Președintele ucrainean și-a exprimat gratitudinea față de Statele Unite pentru ajutorul oferit, pentru că a făcut mai multe apeluri în numele Ucrainei. Cu un an în urmă, el a ținut un discurs istoric la Capitoliul Statelor
Unite, precizând că sprijinul din partea SUA nu este necesar doar pentru supraviețuirea războiului cu Rusia, ci și pentru încheierea acestuia cu victoria Ucrainei.

„Este crucial nu doar pentru a participa într-o astfel de luptă, ci pentru a ajunge la punctul de cotitură pentru a câştiga pe câmpul de luptă”.

„Când democraţii şi republicanii vin la noi, ei văd rădăcinile ofertei – fiecare obuz, fiecare glonţ, fiecare dolar”, a declarat Zelenski pentru a-și susține cauza și a elimina îndoielile oficialilor americani cu privire la continuitatea sprijinului financiar și militar al Ucrainei.