Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden a ”câștigat” înfruntarea Statelor Unite cu marile companii farmaceutice! Medicamentele vor fi acum mai accesibile
Lumea la zi

Joe Biden a ”câștigat” înfruntarea Statelor Unite cu marile companii farmaceutice! Medicamentele vor fi acum mai accesibile

Biden, Sursă foto: The New York Times
Sursă foto: The New York Times

Președintele Joe Biden a revendicat miercuri o victorie asupra giganților farmaceutici din America, forțând o retragere modestă a prețurilor exorbitante ale medicamentelor, o temă care va fi probabil un punct central în campania sa de realegere.

„După decenii de încercări de a înfrunta ”Big Pharma” (marile companii farmaceutice), în sfârșit, în sfârșit am câștigat”, a declarat Joe Biden în fața unei audiențe din Las Vegas. Prețurile pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă în Statele Unite, multe dintre ele dezvoltate de companii americane, sunt adesea de câteva ori mai mari decât în alte economii moderne, inclusiv în Canada.

Eliminarea acestei poziții dominante pe piață a fost mult timp un obiectiv nerealizat pentru politicienii de la Washington, nu în ultimul rând pentru predecesorul republican al lui Biden, Donald Trump, care a promis în repetate rânduri că va eradica diferența de preț, dar nu a făcut prea multe progrese. Biden a declarat că legea pe care a semnat-o, Inflation Reduction Act, adoptată anul trecut, aduce acum schimbarea.

Prețul insulinei a fost plafonat la 35 de dolari

Legea permite sistemului de asigurări de sănătate de stat pentru persoanele în vârstă, Medicare, să își folosească puternica putere de negociere pentru a stabili prețurile. De asemenea, aceasta limitează prețul insulinei, care uneori se vinde cu sute de dolari, la doar 35 de dolari.

De asemenea, legea le cere producătorilor farmaceutici să plătească înapoi Medicare dacă majorarea prețurilor depășește rata inflației. „Va schimba modul în care sunt stabilite prețurile medicamentelor și va reduce costurile pentru persoanele în vârstă pe termen lung”, a declarat Biden.

Compania daneză Novo Nordisk a declarat marți că va reduce prețurile insulinei în SUA cu până la 75%. Aceasta a urmat reducerilor comparabile ale prețurilor la insulină efectuate de compania farmaceutică rivală Eli Lilly din SUA, care a declarat la 1 martie că va plafona costurile pentru persoanele fizice la 35 de dolari pe lună pentru cetățenii cu asigurare medicală.

Incidența diabetului în Statele Unite la adulți s-a dublat în ultimii 20 de ani, afectând 37,3 milioane de persoane, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Caracterul inaccesibil al insulinei, în special pentru americanii neasigurați, a devenit un strigăt de alarmă pentru criticii Big Pharma.

În remarcile sale din Nevada, un câmp de luptă electorală, Biden a calificat aceste evoluții drept „vești bune” și a spus că Eli Lilly a fost de acord să „răspundă la apelul meu”.

„Să extindem asistența medicală pentru mai mulți oameni”, a spus Biden. „Să continuăm să construim economia de la mijloc în sus, nu de sus în jos”.

60 de milioane de persoane se bazează pe Medicare

Mai mult de 60 de milioane de persoane din Statele Unite, majoritatea cu vârsta de peste 65 de ani, se bazează pe Medicare pentru asigurarea lor de sănătate. Alte 85 de milioane sunt eligibile pentru o anumită asistență prin Medicaid, care se adresează persoanelor cu venituri mici.

Alții sunt acoperiți de Affordable Care Act, sau Obamacare, care oferă asigurări de sănătate subvenționate. Aproximativ nouă la sută dintre americani, circa 26 de milioane de persoane, nu au nicio asigurare de sănătate, ceea ce îi lasă la mila furnizorilor privați, adesea inaccesibili, scrie Barrons.