Infofinanciar > Lumea la zi > Jocurile Olimpice de la Paris vor aduce cetățenii la sapă de lemn? Costurile vor oscila între 3 și 5 miliarde de euro
Lumea la zi

Jocurile Olimpice de la Paris vor aduce cetățenii la sapă de lemn? Costurile vor oscila între 3 și 5 miliarde de euro

Jocurile Olimpice de la Paris vor aduce cetățenii la sapă de lemn? Costurile vor oscila între 3 și 5 miliarde de euro
Sursa arhiva companiei

Auditorul Național Francez anticipează că Jocurile Olimpice de la Paris din acest an vor costa statul între 3 și 5 miliarde de euro. Această dezvăluire a fost făcută marți 26 aprilie.

„Încă nu știm costul Jocurilor Olimpice”, a declarat Pierre Moscovici, șeful organismului de audit, la radio France Inter. „Aceste jocuri vor costa între trei, patru sau cinci miliarde de euro”, a adăugat acesta.

De ce s-a mărit prețul Olimpiadei?

Anul trecut în luna ianuarie Pierre Moscovici, șeful organismului de audit, a anunțat că Jocurile Olimpice vor costa aproximativ „trei miliarde de euro”. Suna exactă pe care o anunțase șeful organismului de audit este de 2,44 miliarde de euro.

Creșterea bruscă a bugetului pentru Jocurile Olimpice de anul acesta se explică prin extinderea pregătirilor.  În fiecare an, factura pentru Olimpiadă crește în ultimele etape de pregătire. Acest lucru se datorează fondurilor suplimentare necesare pentru accelerarea lucrărilor de construcție neterminate.

O posibilă grevă a francezilor

Guvernul francez este amenințat de greve. Pentru a evita posibilele revolte ale  cetățenilor francezi, guvernul francez negociază în prezent bonusuri unice pentru personalul din sectorul public care va lucra în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.  Însă doar plățile care vor fi oferite poliției vor costa până la 500 de milioane de euro.

Potrivit cifrelor publicate marți, deficitul bugetar al Franței a crescut la 5,5% din produsul intern brut anul trecut. Acest lucru a făcut presiuni asupra guvernului centrist al președintelui Emmanuel Macron pentru a face economii.

Datoria sectorului public a Franței este acum de 110,6% din PIB, ceea ce face ca țara să fie a treia cea mai îndatorată din zona euro, fiind depășită doar de Grecia și Italia.

În fiecare an Jocurile Olimpice au costat de două sau de trei ori mai mult decât sa spus inițial

La întrebarea cetățenilor despre unde merg cu exactitate banii oferiți pentru Jocurile Olimpice nu s-a oferit un răspuns. Efectuarea comparațiilor de costuri între jocuri este dificilă din cauza lipsei de transparență a cifrelor și a complexității comparării investițiilor între țări.

La Universitatea din Oxford, un grup de profesori au realizat un studiu în anul 2020. Prin această cercetare s-a concluzionat că fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, începând cu anul 1960, a depășit bugetul cu mult. Costurile medii legate de Jocurile Olimpice ajung de două până la trei ori (172%) față de estimarea inițială, în fiecare an.

Orașele victime ale Jocurilor Olimpice

Orașele care au avut cel mai mult de suferit din cauza Jocurilor Olimpice sunt Montreal, Rio de Janeiro și Atena. Montreal în 1976 a fost lăsat aproape în faliment. În 2016, Rio de Janeiro a fost plin de datorii, iar în anul 2004, în Atena a contribuit o la criza financiară.

Organizatorii Jocurilor Olimpice din acest an de la Paris au promis că pentru a menține noile construcții și costurile la un nivel scăzut, vor încerca să folosească infrastructura sportivă existentă pentru 95% din nevoile lor, conform B1.