Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul duce tratative la Paris. Atacurile aeriene în Fâșia Gaza continuă însă
Lumea la zi

Israelul duce tratative la Paris. Atacurile aeriene în Fâșia Gaza continuă însă

Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Tratativele pentru încetarea focului în Gaza au loc la Paris în timp ce loviturile aeriene executate de Israel asupra teritoriilor palestiniene continuă.

Reprezentanți ai serviciului de informații Mossad din Israel au început discuții separate cu Qatar, Egipt și Statele Unite în vederea unei posibile încetări a atacurilor în Gaza.

Conform observatorilor, există semnale pozitive privind posibilitatea unor tratative de armistițiu în Gaza. Grupul militant Hamas a încheiat discuțiile cu privire la încetarea focului în Cairo și așteaptă rezultatele discuțiilor mediatorilor cu Israelul.

Statele occidetale au intensificat eforturile pentru a obține un acord de încetare a focului în Gaza. Motivul îl reprezintă prevenirea unui posibil asalt israelian asupra orașului Rafah, unde peste un milion de persoane evacuate. Israelul a avertizat însă că va ataca orașul dacă nu se ajunge la un acord de încetare a focului în curând. Statele Unite au cerut să renunțe la atac, care ar putea genera ample pierderi civile.

Hamas așteaptă

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit cu mediatorii egipteni în Cairo pentru a discuta despre un acord de încetare a focului săptămâna trecută. Este prima vizită a lui Haniyeh din decembrie.

Rezultatul discuțiilor la Paris, care au continuat în weekend, nu a fost comentate public de Israel. Grupul Hamas a menționat că nu a prezentat nicio propunere nouă în cadrul discuțiilor cu Egiptul. Reprezentanții grupăii așteaptă rezultatele negocierilor mediatorilor cu Israelul, conform Reuters.

Ultima rundă similară de discuții, la începutul lui februarie. Atunci a fost a adusă în discuție posibilitatea unei încetări prelungite a războiului. Ideea a fost aprobată de Israel și Statele Unite, dar respinsă de Hamas.

Gruparea, care susține că are peste 100 de ostatici luați în atacul din 7 octombrie, declară că îi va elibera doar în cadrul unui armistițiu soldat cu retragerea israelienilor din Gaza. Israelul, la rândul său, afirmă că nu se va retrage din Gaza până când nu va eradica Hamas.

Care este planul lui Netanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat weekendul acesta primul plan oficial pentru perioada „de după” în Fâșia Gaza. Premierul a declarat că Israelul va menține controlul de securitate asupra zonelor palestiniene și va condiționa reconstrucția de demilitarizare.

Planul subliniază rezistența lui Netanyahu față de presiunile pentru crearea unui stat palestinian. Premierul a declarat că îl consideră o amenințare la adresa securității, dar nu a exclus explicit posibilitatea într-o etapă viitoare.

Planul lui Netanyahu pevede ca Israelul să păstreze controlul de securitate asupra întregului teritoriu. Inclusiv Cisiordania ocupată și Fâșia Gaza – teritorii în care palestinienii speră să stabilească un stat independent. Ca urmare, planul a fost respins rapid de oficialii palestinieni.

La rândul său, Netanyahu respinge „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian. Premierul afirmă că o soluție va fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părți. Planul condiționează refacerea Fâșiei Gaza, mare parte distrusă de ofensiva israeliană, de demilitarizarea completă a acesteia. De asemenea, prevede închiderea Agenției ONU pentru Refugiați Palestineni (UNRWA), pe care Israelul a acuzat-o repetat că acoperă acțiunile Hamas.