Infofinanciar > Lumea la zi > Colonel rus despre Ucraina:„Ei intenționează să lupte până la ultimul om.”. Cum comentează planurile armatei Rusiei
Lumea la zi

Colonel rus despre Ucraina:„Ei intenționează să lupte până la ultimul om.”. Cum comentează planurile armatei Rusiei

Mihail Hodarionok - sursa foto - republicamedia.md
Sursa foto - republicamedia.md

Un colonel rus aflat în rezervă, mai precis Mihail Hodarionok, a evaluat, într-un mod sumbru, situația militară actuală a țării sale. Acest lucru s-a întâmplat la televiziunea Rossiya-1, iar cadrul militar a spus că Rusia este izolată total geopolitic. În plus, spune că Ucraina este gata să lupte „până la ultimul om”.

Mihail Hodarionok, care este invitat la televiziunile naționale în calitatea lui de specialist în probleme de apărare. Acesta a început printr-un avertisment, respectiv faptul că cetățenii din Rusia nu ar trebui să creadă toate informațiile din mass-media rusă. Respinge, de asemenea, și informații din care rezultă că armata ucraineană este extrem de jos din punct de vedere psihologic. Vine și cu o precizare în acest aspect, spunând că : „Toate aceste lucruri, sunt, ca să mă exprim cu blândețe, false.”.

Hodorianok, despre dorința ucrainienilor de a-și apăra țara

Un subiect abordat a fost și ajutoul important pe care Ucraina l-a primit din partea Occidentului, colonelul în rezervă spunând că toate calculele rușilor trebuie să conțină și varianta că situația poate deveni mai rea, dar și că ucrainienii sunt gata să mobilizeze pete un milion de persoane atunci când vor primi armamentul necesar.

Hodorianok spune și că politologii ruși au înrădăcinată ideea conform căreia militarii care sunt angajați pe bază de contract sunt soldați profesioniști, acest lucru, spune colonelul, este departe de a fi real. Spune și că, ucrainienii sunt dispuși să își apere țara indiferent de preț, un lucru care va cântări extrem de mult în acest război.

Desigur, a fost discutat și faptul că Finlanda și Suedia și-au manifestat dorința de a fi membre NATO. Mihal Hodarianok spune că : „Nu vânturați rachete în direcția Finlandei. Chiar pare amuzant. Până la urmă, principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că, într-un fel, ne aflăm în izolare geopolitică totală și acest lucru, indiferent cât de mult urâm să îl recunoaștem, înseamnă că practic întreaga lume este împotriva noastră.”. Acesta marchează și faptul că realismul politico-militar este un lucru important de menținut pentru Rusia.

În ziua de 8 mai, chiar înainte de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, colonelul în rezervă spune că mobilizarea generală nu ar fi deloc de ajutor pentru armate de la Moscova. Argumentează acest lucru prin următoarele declarații: „Cât de curând putem primi primul regiment de avioane de luptă? Nu înainte de Anul Nou. Nave noi? Nu înainte de doi ani. Și când va fi gata o nouă divizie de tancuri? În cel puțin 90 de zile.”.

Armata din Rusia, criticată și din alte părți

Mihail Hodarianok nu este singurul care critică modul în care este condusă armata de la Moscova. Igor Ghirkin, fostul comandant al sepratiștilor pro-ruși din regiuna Donbas, spune că Rusia nu este capabilă să obțină nici măcr o victorie limitata în fața armatei din Ucraina.

În urmă cu o săptămână, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși  l-a acuzat pe Sergehi Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, de „neglijență criminală”, spunând că îl bănuiește pe politician și de trădare. Totuși, pentru moment nu are dovezi ca îl poată acuza și de acest lucru.