Lumea la zi

Ambasadorul SUA în Israel: „Nu ne plac acțiunile provocatoare pe Muntele Templului”

Tom Nides, ambasador al SUA în Israel, Sursa foto The Times of Israel
Tom Nides, ambasador al SUA în Israel, Sursa foto: The Times of Israel

Tom Nides vorbește despre Muntele Templului și despre Parada LGBTQ din Ierusalim în timpul unei emisiuni radio matinale. Ambasadorul SUA în Israel, Tom Nides, a declarat joi dimineață că „acțiunile care sunt în mod evident provocatoare” nu sunt deosebit de agreate de Statele Unite, referindu-se la notabilă deplasare a ministrului securității naționale, Itamar Ben-Gvir, pe Muntele Templului, marți dimineață.

Vorbind cu Ilana Dayan la Radio Armata, Nides a declarat că îngrijorarea deosebit de mare în jurul acțiunilor lui Ben-Gvir nu este una legată de controlul premierului Benjamin Netanyahu asupra coaliției sale, ci mai degrabă faptul că „ne-am trezit dimineața și am văzut mulți dintre aliații și prietenii Israelului… exprimându-și o mare îngrijorare în legătură cu acest lucru”.

Israelul își păstrează calmul 

El a precizat că principala preocupare se referă la faptul că Israelul își păstrează calmul în relațiile cu țările din jur cu care este în pace, inclusiv cu țările care au semnat acordurile Abraham.

„Susținem menținerea status quo-ului pe Muntele Templului, punct și de la capăt. Aceasta este o democrație. Dacă există valori care credem că sunt contrare valorilor pe care le împărtășim… prietenii vor avea opinii diferite. Prietenii au argumente”, a spus acesta. 

Controversata vizită de marți a lui Ben-Gvir pe Muntele Templului, prima sa vizită de la alegerile din noiembrie, s-a confruntat cu numeroase critici la nivel mondial. Aceasta a dus, de asemenea, la amenințări cu acte de violență din partea facțiunilor palestiniene, care au văzut acțiunile lui Ben-Gvir ca pe o escaladare în favoarea Israelului, conform jpost.com.

Netanyahu, între timp, a fost informat cu privire la călătoria lui Ben-Gvir înainte ca aceasta să aibă loc și nu și-a exprimat nicio opoziție.

Nides a fost întrebat, în plus, despre poziția sa față de membrii de dreapta ai guvernului care și-au exprimat opoziția vocală față de paradele mândriei din Israel, în special față de cea care are loc la Ierusalim.

Preocupări legate de parada LGBTQ

Partidul homofob Noam, reprezentat în coaliție de șeful partidului, MK Avi Maoz, și-a manifestat în mod deschis ura față de comunitatea LGBTQ+ și și-a exprimat, alături de alți membri ai coaliției, dorința de a anula Parada Mândriei din Ierusalim.

„Veți mărșălui?” a fost întrebat pur și simplu Nides de către Dayan joi dimineață. 

„Bineînțeles că voi mărșălui”, a răspuns el. „Voi mărșălui în fruntea paradei. Voi mărșălui la Ierusalim și voi mărșălui la Tel Aviv, și sunt 100% sigur că acest marș va avea loc la Ierusalim, va avea loc la Tel Aviv, Bibi Netanyahu a spus asta”. 

MK Maoz a primit controlul, conform acordului de coaliție cu Likud, asupra unei ramuri din cadrul Ministerului Educației care este responsabilă pentru toate programele externe care sunt oferite școlilor din sistemul public de învățământ din Israel. 

Îngrijorările legate de homofobia din cadrul actualului guvern s-au intensificat după ce acordurile de coaliție ale Likud cu Partidul Iudaismului Tora Unit (UTJ) și cu Partidul Sionist Religios (RZP) au inclus o clauză care ar permite discriminarea în întreprinderile private. Aceasta include, bineînțeles, prejudecățile datorate apartenenței religioase, inclusiv refuzul de a face afaceri cu persoane LGBTQ+. 

„Acestea sunt comentarii provocatoare. Nu sunt adeptul provocatorilor”, a declarat Nides.