Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou război stă să izbucnească! Programul nuclear al Iranului bagă spaima în regiune
Lumea la zi

Un nou război stă să izbucnească! Programul nuclear al Iranului bagă spaima în regiune

Naftali Bennett, sursă foto The Times of Israel
Naftali Bennett, sursă foto The Times of Israel

Premierul israelian Naftali Bennet a transmis că este îngrijorat de programul nuclear al Iranului, care din 2018, de când Statele Unite ale Americii au părăsit tratatul, pare să se dezvolte constant.

Din 2018, de când Statele Unite ale Americii au părăsit acordul nuclear cu Iranul, Teheranul a dat liber exploatărilor de uraniu în regiune. Israelul se teme că ayatollahul ar putea dezvolta arme nucleare ofensive, chiar dacă poziția oficială a Iranului este că toate proiectele sale nucleare sunt „pașnice”.

Avertismentul a fost adresat șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită în Israel. Premierul Naftali Bennett a transmis mai multe semnale de alarmă către puterile occidentale cu privire la Consiliul guvernatorilor AIEA care nu acționează suficient împotriva Teheranului. Totodată, există suspiciuni cum că Iranul a descoperit zăcăminte de uraniu ce nu au fost declarate, un alt motiv de îngrijorare pentru Israel.

De când SUA au părăsit acordul în 2018 toate discuțiile cu privire la înnoirea lui au fost soldate cu eșec. Iranul spune că proiectele sale nucleare nu au caracter ofensiv, iar în ultimii ani, diferse studii au arătat cum țara și-a majorat extracția de uraniu.

Iraelul a transmis că premierul „i-a subliniat (lui Grossi) cât de important este ca și Consiliul Guvernatorilor AIEA să transmită un mesaj clar și fără echivoc Iranului în viitoarea sa decizie”, se arată într-o declarație a biroului lui Bennett.

Israelul și dreptul la autoapărare

„În timp ce preferă diplomația pentru a refuza Iranului posibilitatea de a dezvolta arme nucleare, Israelul își rezervă dreptul la autoapărare și la acțiuni împotriva Iranului pentru a opri programul său nuclear dacă societatea internațională nu reușește să facă acest lucru în intervalul de timp relevant”, se precizează în document. Declarația este considerată de unii analiști ca semnal al unui posibil plan al israelienilor de a distruge facilitățile în care Iranul dezvoltă capabilități nucleare.

Chiar dacă nu există nicio asumare oficială a unui program nuclear israelian se presupune la nivel internațional faptul că Tel Avivul deține arme cu capabilități nucleare. Armata israeliană a făcut public un exercițiu de atac al forțelor aeriene asupra Mării Mediterane și desfășurarea neobișnuită a unui submarin în Marea Roșie.

Israelul, atacat de hackeri din Iran

Microsoft a detectat un grup de hackeri libanezi cu legături în guvernul iranian care au targetat mai bine de 20 de organizații israeline. Atacurile au avut loc în ultimele 3 luni și au vizat și o organizație interguvernamentală, transmite Microsoft printr-un comunicat de presă.

„MSTIC evaluează cu încredere moderată că activitatea observată a fost coordonată cu alți actori afiliați Ministerului de Informații și Securitate al Iranului”, a transmis Microsoft joi.