Infofinanciar > Lumea la zi > Iranul își etalează noua dronă de atac. Modelul ar fi copiat de la americani
Lumea la zi

Iranul își etalează noua dronă de atac. Modelul ar fi copiat de la americani

drona Sursa CNN
Sursa:CNN

La 13 martie, un nou set de imagini care prezintă drona de atac Shahed-191 a Iranului cu un nou sistem de lansare mobil a apărut pe rețelele de socializare.

Imaginile, împărtășite și de contul oficial de Twitter al EurAsian Times, prezintă o dronă de atac Shahed-191 montată pe ceea ce pare a fi o Toyota Tundra folosită ca platformă mobilă de lansare.

Drona Shahed-191

Drona americană RQ-170 Sentinel, pe care Iranul a confiscat-o în 2011, este considerată baza pentru Shahed-191. Aceasta are un design similar de aripă zburătoare și este propulsată de un motor turbofan.

Cu toate acestea, drona iraniană a suferit modificări și îmbunătățiri semnificative, inclusiv adăugarea de sisteme de avionică și de senzori de ultimă generație. Cele mai recente fotografii au evidențiat eforturile continue ale Iranului de a-și îmbunătăți tehnologiile dronelor pentru a-și spori capacitățile asimetrice.

În cele mai recente imagini, drona decolează de pe sistemul de lansare mobil, ceea ce oferă Iranului un avantaj potențial în operațiunile de rutină și în activitățile forțelor speciale.
Drona poate parcurge 1.500 de kilometri, poate transporta două bombe cu o greutate combinată de 100 de kilograme, poate zbura timp de 4,5 ore la o altitudine de 7,5 kilometri și poate atinge o viteză de 350 de kilometri pe oră, potrivit descrierii care însoțește noile fotografii.

Shahed-191 este cunoscut și sub numele de Saegheh-2. Modelele ulterioare ale acestei drone prezentau prize de aer frontale. Dar, probabil că doar modelele cu motoare cu piston nu dispun de prize de aer frontale. Shahed-191 poate fi echipat cu două rachete Sadid-1.

Shahed-191 dispune de două patine retractabile în locul trenului de aterizare tradițional, deși include și o parașută pentru utilizarea fără pistă de aterizare.

Shahed Aviation Industries produce Saegheh-2. Acesta este modelat după un UAV Lockheed Martin RQ-170 Sentinel pe care Iranul l-a capturat și l-a modificat prin inginerie inversă. Cu toate acestea, este mai mic și mult diferit de acesta.

Împreună cu Shahed-171 Simorgh, acesta este unul dintre cele două vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) cu aripi zburătoare ale Iranului bazate pe RQ-170.

Cu toate acestea, nu este clar dacă drona descrisă în noile fotografii este în întregime distinctă de modelele existente sau dacă are unele modificări semnificative.

Industria dronelor din Iran, în creștere

Este important de menționat că oficialii americani au afirmat în luna august a anului trecut că Iranul a început să prezinte dronele Shahed-191 și 129 Rusiei în luna iunie și a anticipat exportul acestora către Moscova.

Nevoia Rusiei de sisteme fără pilot la bord ieftine și de unică folosință pentru a lovi instalațiile ucrainene și obiectivul strategic al Iranului de a răsturna ordinea globală condusă de SUA și de a-și extinde influența internațională explică transportul de drone de la Teheran către Moscova.

Iranul a introdus Shahed-129 în septembrie 2012, la doi ani după ce a debutat cu Karrar, o dronă cu motor cu reacție. Aceasta a reprezentat un progres semnificativ în eforturile Iranului de a crea o dronă de luptă cu capacitate de atac.

Până în acel moment, Iranul folosise în flota sa de drone doar drone mai mici, cu rază de acțiune și timp de zbor limitate. Acest lucru se datora în primul rând restricțiilor și politicilor de control al exporturilor, care împiedicau Iranul să achiziționeze piese avansate din punct de vedere tehnologic cu dublă utilizare pentru drone mai mari și mai letale.

Între timp, experții au pus la îndoială faptul că Shahed-129 ar putea servi cu adevărat ca un sistem de drone de luptă complet integrat, cel puțin în iterația sa inițială. Când Shahed-129 a debutat în 2012, Iranul a publicat o înregistrare video care demonstra cum drona în zbor trăgea o rachetă, conform eurasiantimes.com.

Cu toate acestea, videoclipul a fost întrerupt brusc de o altă scenă care arăta racheta lovind o țintă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca UAV-ul să poată efectua lovituri de precizie.

Iran și-a sporit capacitatea de a amenința Statele Unite și aliații săi din Orientul Mijlociu prin acumularea unei flote de drone autohtone și prin exportul de tehnologie pentru drone către partenerii săi.

Teheranul și-a avansat continuu programul militar de drone începând cu anii 1980 pentru a-și spori capacitățile de informații, supraveghere și recunoaștere și pentru a pune în funcțiune drone care pot efectua atacuri aeriene.

Iranul a făcut progrese semnificative în domeniul vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) în ultimii ani, după cum reiese din cele câteva noi sisteme de drone pe care le-a anunțat, multe dintre acestea fiind desfășurate în luptă.

În prezent, Iranul afirmă că dispune de drone care pot lansa rachete ghidate cu precizie invizibile cu rază de acțiune de până la 2000 de kilometri. Dezvoltarea programului său de drone marchează o victorie tehnologică pentru Republica Islamică, chiar dacă afirmațiile sale sunt frecvent umflate din motive de propagandă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.