Infofinanciar > Lumea la zi > Aleksandr Lukașenko vrea extinderea cooperării cu Iranul. Subiectul sensibil al războiului din Ucraina a fost evitat
Lumea la zi

Aleksandr Lukașenko vrea extinderea cooperării cu Iranul. Subiectul sensibil al războiului din Ucraina a fost evitat

Aleksandr Lukasenko, Sursă foto: La Notizia Giornale
Sursă foto: La Notizia Giornale

Duminică seară, 12 martie, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a sosit în Iran pentru o vizită de două zile, în timpul căreia a avut luni dimineață, 13 martie, discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi. Cei doi lideri au semnat o foaie de parcurs care vizează consolidarea cooperării dintre țările lor în domeniile politic, economic și cultural.

„Subiectul principal al discuţiilor de la Teheran va fi dezvoltarea interacţiunii pe întreaga gamă de relaţii bilaterale, cu accent pe cooperarea comercială şi economică. Întâlnirea preşedinţilor va avea loc într-un format restrâns , dar şi extins, cu participarea membrilor delegaţiilor. Părţile vor discuta despre punerea în aplicare a proiectelor în domeniile industriei, agriculturii, transporturilor şi logisticii. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiune şi din lume”, a precizat serviciul de presă al liderului din Belarus.

Conflictul din Ucraina, un subiect evitat

În timpul întrevederii, Aleksandr Lukașenko și-a exprimat admirația pentru perseverența poporului iranian de a rezista presiunilor externe și încercărilor de a impune voința altora. De asemenea, a lăudat dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor moderne și a energiei nucleare, declarând că țările lor ar putea beneficia foarte mult de pe urma unirii forțelor.

Cu toate acestea, cei doi lideri nu au discutat despre conflictul din Ucraina, care a fost un punct de dispută între Belarus și Rusia, aliatul Iranului. Aleksandr Lukașenko a fost un aliat convins al președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce Iranul a menținut legături strânse cu Rusia, susținând totodată neutralitatea în războiul din Ucraina.

Lukașenko urmărește consolidarea relațiilor cu Iranul

Recent, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea „periculoasă” a cooperării militare dintre Moscova și Teheran, Iranul fiind acuzat de furnizarea de drone folosite în Ucraina, lucru pe care îl neagă. Între timp, Iranul a anunțat că a semnat un contract cu Rusia pentru achiziționarea de avioane de luptă Suhoi Su-35.

În recenta sa vizită oficială de trei zile în China, Lukașenko și-a exprimat sprijinul deplin pentru propunerile Beijingului în vederea găsirii unei soluții la războiul ucrainean. Deși Belarus, care are graniță comună cu Ucraina, nu a trimis trupe pentru a lupta direct alături de armata rusă, teritoriul său servește drept bază pentru trupele Moscovei.

Pe scurt, vizita lui Lukașenko în Iran s-a concentrat pe consolidarea cooperării dintre cele două țări în diverse domenii, evitând în același timp discutarea problemei controversate a războiului ucrainean. Vizita a avut loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de cooperarea militară dintre Iran și Rusia, precum și al legăturilor strânse ale Belarusului cu Moscova, potrivit Digi.24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.