Infofinanciar > Esential > Ion Cristoiu la podcastul „Hai România despre Iohannis: ”Din punct de vedere istoric are un rol „pozitiv”, îngroapă PNL-ul”
Esential

Ion Cristoiu la podcastul „Hai România despre Iohannis: ”Din punct de vedere istoric are un rol „pozitiv”, îngroapă PNL-ul”

sursă foto: captură ecran podcast Hai România
FOTO: EVZCAPITAL

Ediția de astăzi a podcastului Hai România moderată de jurnalistul Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe fondatorul publicației Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu. Cei doi interlocutori au avut material de discuție în condițiile în care în acest weekend în Capitala României s-a derulat un protest amplu condus de liderul partidului AUR, George Simion.

La scara internațională, tot în cursul zilei de sâmbătă, a avut loc și încoronarea regelui Charles al III-lea, festivitate la care a fost invitat președintele statului și Prima Doamnă a României. Deși Klaus Iohannis a fost invitat în calitate date de șef al statului acesta a lipsit cu desăvârșire din cadrul ceremoniei. Podcatul este disponibil pe canalul de Youtube Evz Capital și poate fi vizualizat aici.

Ion Cristoiu: „Din punctul meu de vedere Iohannis n-a fost la încoronare”

Pe site-ul Administrației Prezidențiale informațiile privind participarea celor doi la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea lipsesc cu desăvârșire. Cristoiu subliniază faptul că de la festivitatea respectivă sunt doar două poze. În aceste condiții, Cristoiu în calitate de cetățean al României a precizat că se poate considera faptul că Werner Iohannis nici măcar nu a ”participat” la ceremonia fastuoasă dat fiind faptul că pe site-ul Administrației Prezidențiale nu există nici un comunicat.

„Nu au fost la încoronare pentru că n-am niciun comunicat oficial, din punctul meu de vedere Iohannis n-a fost la încoronare. Principala problemă, foarte importantă, Iohannis a fost invitat ca șef al statului și evident cu soția. El a fost invitat să reprezinte România. În momentul în care ești invitat, în acel moment, activitatea ta în cadrul ceremoniei se pune pe site-ul președinției. După participare se dă comunicat. El a fost trimis acolo la o ceremonie la care prezența unui șef de stat trebuie remarcată, în consecință trebuia să dea un comunicat poporului român”, a comentat Ion Cristoiu.

Totodată, în același registrul analistul Cristoiu a punctat activitatea mult mai intensă a liderului de la Chișinău Maia Sandu, care a profitat de ocazie și s-a făcut remarcată. Nu doar că omologul lui Iohannis de la Chișinău s-a pozat cu unii dintre cei mai importanți lideri europeni, printre care ministrul britanic de externe, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz sau președintele Austriei, Maia Sandu a vizitat și Diaspora moldovenească din Marea Britanie, prilej cu care a susținut o conferință și chiar a luat întrebări din sală de la cetățenii de rând.

Klaus Iohannis îngroapă PNL-ul

Din păcate, pentru diplomația românească și pentru viitorul european al României același lucru nu-l putem afirma și despre Președintele României Klaus Iohannis.

„Noi avem două poze cu Iohannis pe Twitter. Unde este poza de la recepție și de la încoronare. N-au găsit fotograf? Este un mare mister! Dacă ați văzut perechile care treceau, erau fotografiate, al nostru (Klaus Iohannis) n-a fost fotografiat. Imaginea pe care am avut-o noi, din România, a fost că el nu s-a dus la o acțiune privată, ci la una oficială. N-a fost nicio informare în timp real. Maia Sandu s-a fotografiat cu ministrul Angliei de engleze și cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Cu Iohannis nu s-a găsit nicio poză. Maia Sandu a făcut câteva chestii importante, s-a întâlnit cu cancelarul germaniei. Ea a profitat, a fost prezentă. s-a fotografiat cu liderii europeni.Și s-a întâlnit și cu ministrul de externe al Marii Britanii. Nu înțeleg cum adâncește el (Iohannis) imaginea de excursie.

Din punct de vedere istoric are un rol „pozitiv”, îngroapă PNL-ul. Maia Sandu a avut trei mari acțiuni și al nostru, nici nu știm măcar dacă a fost, că nu avem nicio poză. Nu s-a găsit o poză, a fost Agerpress, nu i-au făcut poză, au fost fotografi prezidențiali.

Oamenii, înainte de ajunge la ceremonie au trecut toți de mână inclusiv Margareta, era o chestie de protocol si pe marginile erau fotografi, pe Iohannis nu l-a fotografiat nimeni. De ce nu s-au întrebat televiziunile noastre de ce nu sunt poze cu el?”, se întreabă retoric jurnalistul septuagenar Ion Cristoiu.