Infofinanciar > Esential > Ion Cristoiu la podcastul „Hai România” despre cum se fac jocurile politice în România. „Nu președintele conduce, nici Parlamentul”
Esential

Ion Cristoiu la podcastul „Hai România” despre cum se fac jocurile politice în România. „Nu președintele conduce, nici Parlamentul”

captură ecran Podcast Hai România
FOTO: EVZ-Capital

În cadrul podcastului de astăzi „Hai România”, disponibil pe canalul de Youtube EVZ-Capital, jurnalistul Ion Cristache împreună cu Ion Cristoiu au pus pe tapet contextul politic al anului 2024, în condițiile în care vom fi chemați la urne de patru ori.

Cum problema comasării alegerilor parlamentare reprezintă o temă de actualitate cei doi jurnaliști au realizat o analiză succintă a argumentelor pro și contra după care cei doi și-au îndreptat atenția asupra președintelui Klaus Iohannis și a parcursului profesional pe care-l va urma acesta după ce Președintele va părăsi fotoliul de la Cotroceni.

Cine face jocurile politice în România

Totodată, Cristoiu aflat la butoanele presei scrise de câteva decenii a explicat și cum funcționează de fapt mașinăria politică, cea care stă la baza alegerilor și care, spune acesta ar fi mânuită și de interesele partenerilor strategici.

În această chestiune delicată, moderatorul Cristache și invitatul său au tras o paralelă între cele două mandate ale lui Traian Băsescu și cele ale actualului Președinte. Ei bine, referitor la mașinăria politică responsabilă de procesul decizional la cel mai înalt nivel, Cristoiu a exemplificat modul de funcționare al acesteia din timpul lui Traian Băsescu.

Aparent, spune Cristoiu, pentru soluționarea unor chestiuni delicate, mai marii scenei politice „rechiziționează” cele mai importante instituții ale statului, iar sistemul juridic nu a făcut excepție. Jurnalistul septuagenar a reamintit faptul că fostul președinte a instalat-o pe Codruța Koveși în fruntea procuratorii după care, aceasta avea să conducă Direcția Națională Anticorupție, doar că între timp, Koveși și-a făcut propria armată, iar mașinăria pe care Băsescu credea că o controlează s-a dovedit că nu îi aparține.

Ion Cristoiu:„Mașinăria constă în blocarea celorlalți”

În ceea ce îl privește pe Iohannis, Cristoiu punctează că lupta dintre Victor Ponta și actualul Președinte a fost una incorectă, aparent „mașinăria politică” a funcționat și în acest caz.

„Nu președintele conduce, nu Parlamentul, la un moment dat este acel sistem. Mai țineți minte coșmarul din cele două tururi ( V. Ponta vs K. W. Iohannis). Klaus Iohannis care era pe post de portret. Au fost uluitoare aceste pierderi, Iohannis a câștigat la scor, dacă treci în revistă, descoperi o mașinărie infernală”, a precizat Ion Cristoiu în cadrul podcastului Hai România.

În continuare, fondatorul publicației Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu a explicat modul de funcționare a sistemului obscur care face ca lupta politică să fie decisă în spatele cortinelor cu ajutorul instrumentelor media. „Mașinăria constă și în blocarea celorlalți. La noi, se ajunsese la un moment dat, Gabriela Firea a întrebat de ce nu are copii Iohannis, deodată, Iohannis nu mai putea fi întrebat nimic.

Mai țineți minte cele două mari diversiuni când, el (Iohanis) nu se confruntase cu Ponta și oricum pierdea. Era Rareș Bogdan, admiratorul lui Iohannis și totodată a fost propagată ideea că nu se face nicio confruntare. Deodată vine Rareș Bogdan și zice gata avem confruntarea. Mai țineți minte că acolo, Lavina Șandru a îndrăznit să pună câteva întrebări, mai aveau puțin și o linșau.

Problema era în felul următor, în orice dispută Iohannis pierdea dacă îl luai spontan. A făcut un asemenea sistem în care Victor Ponta nu s-a putut desfășura. Ați văzut, la Biden și Trump, îi dai posibilitatea să se desfășoare. La o confruntare cum a fost cea făcută de Turcescu, cea cu Geoană era cam greu să furi. Toate aceste lucruri le vom avea la prezidențiale. Mă întreb ce emoție o să genereze”, a conchis Ion Cristoiu.