Infofinanciar > Lumea la zi > Încoronarea regelui Charles al III lea. Cum se va desfășura ceremonia din acest weekend
Lumea la zi

Încoronarea regelui Charles al III lea. Cum se va desfășura ceremonia din acest weekend

Charles al III lea Sursă foto People.com
Sursă foto People.com

Trei zile de evenimente vor avea loc pentru a marca încoronarea lui Charles ca rege, în acest weekend. Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai, în cadrul unei ceremonii care o va încorona și pe soția sa, Camilla, ca regină. La această ceremonie vor participa 2.000 de invitați, printre care lideri politici, membri ai familiei regale și celebrități.

Miercuri dimineață (3 aprilie), monarhul a fost văzut părăsind Westminster Abbey după ce a participat la repetiții, alături de prințul și prințesa de Wales, împreună cu cei trei copii ai lor. Pub-urile, cluburile și barurile din Anglia și Țara Galilor vor putea continua să servească clienții timp de două ore, după ora obișnuită de închidere, orele extinse de funcționare aplicându-se de la 23:00 vineri 5 mai, sâmbătă 6 mai și duminică 7 mai.

Weekend-ul regal

Westminster Abbey va fi în centrul atenției atunci când regele va fi încoronat la prânz, în timpul ceremoniei de sâmbătă, 6 mai. Slujba va începe la ora 11.00 și va continua până la ora 13.00, când regele și regina proaspăt încoronați se vor îmbarca în procesiunea de încoronare spre Palatul Buckingham în trăsura de stat aurită. Fanii regalității pot urmări întregul spectacol, care va fi filmat în direct de BBC.

Telespectatorii pot vedea printre cei prezenți șefi de stat, reprezentanți ai guvernelor de peste hotare, miniștri guvernamentali, prim-miniștri, foști prim-miniștri, membri ai familiei regale străine și membri ai familiei regale britanice. După ce vor ajunge înapoi la palat, Charles și Camilla vor primi un salut regal din partea militarilor în grădinile palatului. Aceasta va fi urmată de un moment la balcon, când Charles și Camilla vor fi însoțiți de alți membri ai familiei regale.

Ziua de duminică aduce sărbătorirea momentului istoric al monarhiei britanice. Petreceri de stradă în ziua încoronării se desfășoară în toată țara, înainte de evenimentele programate, precum un concert la Castelul Windsor. Actorul din Downton Abbey, Hugh Bonneville, va fi gazda emisiunii, la care vor participa Take That, Katy Perry și Lionel Richie. Din distribuție vor mai face parte cântărețul italian de operă, Andrea Bocelli, bas-baritonul galez, Sir Bryn Terfel, cântăreața și compozitoarea, Freya Ridings, și compozitorul de muzică clasică-soul, Alexis Ffrench. Evenimentul din incinta castelului va fi urmărit de o mulțime de 20.000 de membri ai publicului și invitați și va fi difuzat pe posturile de radio și televiziune ale BBC.

Ziua de luni, omagiu pentru rege

Luni va fi o zi de sărbătoare specială și a fost rezervată voluntariatului, în semn de omagiu pentru întreaga viață de serviciu public a Regelui. Palatul Buckingham a declarat că această zi „îi va încuraja pe oameni să încerce să facă voluntariat pentru ei înșiși și să se alăture muncii întreprinse pentru a sprijini zonele lor locale”. Obiectivul „The Big Help Out” este de a folosi voluntariatul pentru a aduce comunitățile împreună și de a crea o moștenire și un comportament bazat de voluntariat de durată, în urma weekendului încoronării.

Mai mult de 1.500 de organizații caritabile sunt implicate în The Big Help Out, iar ministrul pentru evenimente ceremoniale, Stuart Andrew, a declarat că „va scoate în evidență puterea voluntariatului de a ajuta comunitățile noastre”. Acesta a adăugat: „Este un omagiu adus Majestății Sale Regele pentru întreaga sa viață de serviciu public și un mod minunat de a începe această nouă eră.”, conform Independent .