Infofinanciar > Lumea la zi > Klaus Iohannis, invitat la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea. Cum va decurge întreg evenimentul
Lumea la zi

Klaus Iohannis, invitat la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea. Cum va decurge întreg evenimentul

Klaus Iohannis și regele Angliei; sursă foto: Libertatea.ro
FOTO: libertatea.ro

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, se va alătura elitelor care vor participa la încoronarea regelui Charles al III-lea. Administrația Prezidențială a publicat programul pe care îl va avea șeful Statului pe durata celor două zile în care au loc festivitățile de încoronare.

Președintele va participa vineri la recepția dedicată șefilor de delegații care vor participa la ceremoniile de încoronare a regelui Charles al III-lea. Recepția va începe la ora 19:00.

Klaus Iohannis va participa la recepția dată de Regele Charles al III-lea

În cursul zilei de sâmbătă șeful statului, Klaus Iohannis se va deplasa la Westminster Abbey pentru a lua parte la ceremonia de încoronare, eveniment care va începe la ora 13, ora României.

Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor în cursul zilei de sâmbătă va părăsi Palatul Buckingham în caleașca regală trasă de șase cai și, va urma un traseu care va trece prin centrul Londrei, destinația finală fiind Westminster Abbey, pentru o ceremonie care se desfășoară sub același tipar de mai bine de un mileniu.

După ce va păși în interiorul catedralei Westminster Abbey, regele se va așeza pe Scaunul Încoronării, vechi de peste 700 de ani, decorat temporar cu un bloc de gresie scoțiană cunoscut sub denumirea de Piatra Destinului. Într-un anumit punct al ceremoniei, moștenitorul coroanei britanice va îmbrăca o mantie veche de două secole țesută din pânză de aur, brodată cu trandafiri, ciulini și trifoi căptușită cu mătase roșie, după care va fi prezentat congregației, iar cea din urmă va exclama „Dumnezeu să-l salveze pe Regele Charles”, potrivit adevarul.ro.

Cum va decurge ceremonia de încoronare

Ceremonia de încoronare va continua cu după ce regele va fi uns cu ulei sfânt dintr-o lingură care datează din secolul al XII-lea, ulterior i se va înmâna un glob, care exprimă autoritatea derivată de la Dumnezeu și un sceptru care reprezintă puterea. Coroana sfântului Eduard, confecționată din aur masiv, veche de peste 350 de ani și încrustată cu rubine, ametist, safir, topaz și turmalină, îi va fi pusă pe cap de către Arhiepiscopul de Canterbury.

La fel ca multe alte evenimente, familia este pe primul loc. La ceremonie vor participa membri familiei în frunte cu regina consoartă Camilla. Prințul William și Catherine, Prințul și Prințesa de Wales vor fi de asemenea prezenți, la fel ca și doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa regală și Edward, Ducele de Edinburgh.

În pofida speculațiilor, controversatul prinț Harry a confirmat participarea spre deosebire de soția acestuia Meghan. Interesant este faptul că ceremonia de încoronare coincide cu cea de-a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie. Atât nepoții regelui Charles dar și cei ai Camillei vor fi prezenți, iar unii dintre ei vor participa la ceremonia de încoronare. Prințul George, fiul prințului William și al Catherinei, al doilea în linia de succesiune la tron, va fi unul dintre „pajii de onoare”.