Infofinanciar > Lumea la zi > Investitorii de pe Wall Street, cu ochii-n patru! A apărut un nou tip de tranzacții pe piață
Lumea la zi

Investitorii de pe Wall Street, cu ochii-n patru! A apărut un nou tip de tranzacții pe piață

Wall Street Sursa foto The Balance
Sursa foto: The Balance

O explozie a tranzacțiilor cu un tip de titluri derivate pe acțiuni în ultimele luni a determinat investitorii de pe Wall Street să examineze riscurile potențiale pe care le prezintă, potrivit a două surse familiare cu acest subiect.

Așa-numitele opțiuni zero day to expiry (0DTE), care se referă la contractele care expiră în mai puțin de 24 de ore, oferă traderilor de retail și instituționali o modalitate relativ ieftină, deși cu risc ridicat, de a paria pe oscilațiile intrazilnice ale prețurilor acțiunilor. Acestea pot fi legate de prețul indicilor, al fondurilor tranzacționate la bursă sau al unor acțiuni individuale.

Unii au avertizat că acest tip de opțiune, care oferă comercianților posibilitatea de a amplifica pariurile pe piață, ar putea provoca o vânzare extremă.

Într-un exemplu, analiștii de la JPMorgan au declarat la începutul acestei săptămâni că o astfel de tranzacționare poate supraîncărca volatilitatea acțiunilor americane – putând transforma o scădere intrazilnică de 5% a indicelui S&P 500 (.SPX) într-o prăbușire de 25%.

Expuneri și riscuri

Posibilitatea unei astfel de vânzări a stârnit îngrijorare, determinând principalii jucători de pe piața derivatelor să discute despre expunerea și riscul față de piața în general în cel puțin două apeluri, au declarat două surse pentru Reuters.

Asociația Futures Industry Association (FIA), un grup comercial care include ca membri jucători importanți de pe Wall Street, precum și OCC, a invitat OCC să participe la o convorbire despre 0DTE în cadrul unei reuniuni din 1 martie, au confirmat atât OCC, cât și FIA. Printre membrii FIA se numără principalele bănci de pe Wall Street.

„Urmărim creșterea volumelor acestor produse pentru a înțelege mai bine orice implicații de gestionare a riscurilor pentru piețe și continuăm să avem un dialog deschis cu membrii noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al OCC. OCC a refuzat să facă alte comentarii cu privire la conținutul „convorbirilor sale private cu membrii compensatori”.

În calitate de casă de compensare, OCC decontează și garantează contractele de opțiuni, funcționând ca o contraparte centrală pentru riscul de credit. Un purtător de cuvânt al FIA a declarat că 0DTE a fost unul dintre subiectele discutate săptămâna trecută, descriind apelul ca fiind de rutină.

În afară de întâlnirea de grup cu FIA, OCC a discutat această problemă și individual cu unii participanți pe piață, a declarat una dintre surse.

În cadrul uneia dintre convorbiri, sursa a spus că participanții explorau potențialul risc sistemic, inclusiv dacă brokerii principali ar putea detecta expunerea totală a clienților. OCC i-a spus acestei persoane că nu vede un risc major, dar a dorit să evalueze opiniile membrilor săi și să exploreze diferite scenarii de risc.

Participanții care au discutat cu OCC au concluzionat că măsurile de protecție existente ar fi suficiente, a precizat sursa citată.

Surpriza din volum

Volumul zilnic al contractelor 0DTE pe S&P 500 (SPX) a crescut de la aproximativ 400.000 în ianuarie 2022 la aproximativ 1,2 milioane în martie 2023, ceea ce reprezintă o creștere de trei ori a volumului zilnic, potrivit datelor de la OptionMetrics.

Convorbirile cu OCC subliniază dorința participanților la piața de opțiuni de a înțelege mai bine un colț al pieței în care atât jucătorii de retail, cât și cei instituționali caută să profite de pe urma mișcărilor pieței pe parcursul zilei.

Multe opțiuni 0DTE au o probabilitate scăzută de creștere a valorii pe măsură ce se apropie de expirare. Cu toate acestea, mici modificări ale prețului acțiunii sau indicelui subiacent pot face ca și prețul acestora să se modifice. O mișcare mare a pieței pe parcursul zilei ar putea face ca valoarea contractelor să crească brusc și să expună vânzătorii acestora la un risc crescut de pierderi mari.

Analiștii de la JPMorgan au estimat că o mișcare mare a pieței ar determina ca aceste poziții de opțiuni să declanșeze achiziții sau vânzări de aproximativ 30 de miliarde de dolari, oferind ceea ce ar putea fi un șoc de volatilitate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.