Infofinanciar > Lumea la zi > The Atlantic: Ce s-a întâmplat cu recesiunea? Unde este criza economică prevestită de analiști
Lumea la zi

The Atlantic: Ce s-a întâmplat cu recesiunea? Unde este criza economică prevestită de analiști

Recesiune, Sursă foto: newsyreads
Sursă foto: newsyreads

Scriitorii de la Atlantic explică de ce au greșit analiștii – cel puțin pentru moment, despre recesiune. Economiștii vorbesc de luni de zile despre o criză economică iminentă. De ce nu s-a întâmplat încă?

Conform previziunilor multor economiști din vara și toamna trecută, America ar trebui să fie în recesiune chiar acum. Dar, așa cum a scris colega mea Annie Lowrey în The Atlantic, faptele arată o stare de lucruri foarte diferită:

Șomajul se menține la cea mai scăzută rată din ultima jumătate de secol. Concedierile nu sunt în creștere. Economia crește într-un ritm decent. Salariile sunt în creștere, iar gospodăriile nu își reduc cheltuielile. Profiturile corporațiilor sunt aproape de un maxim istoric. Consumatorii declară că se simt încrezători.

De ce nu a mai venit recesiunea?

„Atunci de ce”, se întreabă Annie, redactor la The Atlantic, „de ce au fost atât de siguri analiștii de o recesiune anul trecut, ceea ce a determinat atât de mulți oameni să se simtă atât de pesimiști?”. Principalul motiv pentru care recesiunea nu a sosit este că întreprinderile și consumatorii s-au dovedit rezistente, explică ea. Iar această rezistență se datorează în parte politicii guvernamentale: „Washingtonul a luptat suficient de bine împotriva ultimei recesiuni încât se pare că a împiedicat-o pe următoarea, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp.”

Dar acest rezultat – sau orice rezultat economic, de fapt – este foarte greu de prezis pentru ființele umane. Economia este imensă, iar cunoștințele noastre despre ea sunt imperfecte, ne amintește Annie. Și nu există un eșantion bogat de recesiuni anterioare pe care să le studiem – Statele Unite au trecut prin doar 12 recesiuni în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Care sunt datele care au prevestit recesiunea

Datele disponibile în 2022 au oferit analiștilor motive clare pentru a se aștepta la o recesiune: Economia globală încetinea, iar ratele dobânzilor creșteau ca parte a eforturilor Rezervei Federale de a combate inflația. Dar, deși în trecut această combinație de factori a fost îngrijorătoare pentru economia americană, nu a fost cazul de data aceasta. Acest lucru s-a datorat în parte unei serii de blocaje și lipsuri în ciuda ciudatei noastre economii din epoca COVID, dar și, și mai important, pentru că „piața americană a muncii s-a dovedit a fi mult mai puternică decât își dăduseră seama economiștii”, explică Annie:

„Când COVID a lovit, guvernul federal a cheltuit trilioane de dolari pentru sprijinirea micilor întreprinderi și pentru plăți în numerar către familii, ceea ce înseamnă că gospodăriile cu venituri mici nu și-au redus cheltuielile în ciuda faptului că rata șomajului a ajuns la aproape 15%. De fapt, acestea chiar și-au crescut cheltuielile. Mai mult, răspunsul politic puternic a avut efectul (sincer, puțin ciudat) de a crește salariile din sectorul privat: Lucrătorii care și-au pierdut locul de muncă au obținut creșteri semnificative atunci când s-au întors la lucru. În același timp, din cauza penuriei generalizate de forță de muncă, întreprinderile s-au dovedit reticente în a renunța la lucrători”.

Să auziți despre rezistența economiei americane poate fi derutant atunci când vedeți mereu știri actualizate despre disponibilizări în sectoarele tehnologiei și mass-media. După cum a spus colegul meu Derek Thompson în ianuarie: „Aceste anunțuri de concedieri au devenit deprimant de comune, chiar obișnuite. Dar sunt și oarecum misterioase”, având în vedere că rata generală a șomajului în SUA este cea mai scăzută de până acum în secolul XXI.

Trendul „concedierilor copiate”

Articolul din ianuarie al lui Derek oferă câteva cadre utile pentru a gândi aceste disponibilizări în contextul unei economii americane, de altfel puternice. Dar vă voi lăsa cu o explicație care merită reținută: ideea de „contagiune a disponibilizărilor”. Annie a elaborat acest concept într-un articol de luna trecută, subliniind că multe dintre companiile de tehnologie (cu excepția Twitter) care au concediat angajați în ultimele luni fac de fapt bani. „Aceste firme, cu alte cuvinte, nu trebuiau să concedieze atât de mulți lucrători, ci au ales să o facă”, scrie Annie. „Și au făcut-o pentru că și alte firme de tehnologie făceau aceeași alegere”.

Condițiile economice au devenit o scuză pe care directorii o folosesc pentru a-și justifica deciziile strategice, susține ea:

Concedierile copiate permit, de asemenea, executivilor să invoce condițiile dificile de afaceri pentru a justifica reducerile de personal, mai degrabă decât propriile lor decizii strategice greșite. În acest scenariu, problema nu este faptul că liderii corporației au investit miliarde de dolari într-o nouă afacere quijotică sau au angajat sute de oameni care au ajuns să fie redundanți. Nu este faptul că cei de la C-suite au înțeles greșit mediul concurențial, necesitând o reajustare costisitoare și dureroasă. Este vorba de Jay Powell! Este o revenire la medie legată de COVID! Cine ar fi putut ști?”

Deși concedierile recente nu implică o recesiune, o încetinire economică ar putea fi în continuare în fața noastră, a remarcat Annie în articolul de astăzi: Creșterea salariilor stagnează, iar inflația rămâne ridicată. „S-ar putea să se dovedească faptul că previziunile privind o recesiune nu au fost complet greșite – doar premature.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.