Infofinanciar > Lumea la zi > Invazia rusească ajunge și în învățământ: „Scopul principal este dezucrainizarea”
Lumea la zi

Invazia rusească ajunge și în învățământ: „Scopul principal este dezucrainizarea”

elevi sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Armata rusească a cucerit Mariupolul. Aceasta a decis să anuleze vacanța școlară cu scopul de a-i pregăti pe elevi pentru programa școlară rusească, a anunțat Petro Andriușcenko, consilier local ucrainean al orașului dominat conform AFP.

„Ocupanţii au anunţat prelungirea anului şcolar până la 1 septembrie.”, a anunțat Petro Andriuşcenko.

Săptămâna trecută s-au predat la Mariupol și ultimii combatanți ucraineni.

„Toată vara, copiii vor face cursuri de limba şi literatura rusă, de istorie rusă şi cursuri de marematică în rusă. Scopul principal este dezucrainizarea şi pregătirea începerii anului şcolar după curriculumul rus”, denunţă consilierul. „Ocupanţii” ruşi nu au reuşit, deocamdată, să găsească suficienţi profesori în acest sens. Ei au găsit „doar 53 de profesori pentru nouă şcoli”, precizează consilierul.

Nu este precizat numărul elevilor vizați pentru această măsură.

Sistemul școlar din Rusia

Sistemul de învățământ rus este împărțit în trei părți: învățământul preșcolar, primar și secundar. Școala primară și gimnazială include 11 ani de studiu.

Guvernul Rusiei este cel care organizează și coordonează sistemul de învățământ. Educația de bază eset gratuită ș disponibilă pentru toată lumea. În Rusia este obligatoriu ca copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani să participe la școală.

Prima etapă a învățământului este educația primară și este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. Urmează școala superioară, care este pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Dacă o persoană dorește să urmeze studii superioare, aceasta trebuie să rămână în școala gimnazială Senior încă doi ani.

Educația preșcolară nu este obligatorie în Rusia, întrucât mulți copii sub vârsta de șase ani merg la grădiniță. Școala preșcolară este formată din școli de grădiniță sau de grădiniță simplă. Aceste școli se concentrează în principal pe activitățile fizice și creativitatea copiilor.

Sistemul de învățământ general are un curs de 34 de săptămâni de studiu în an și 27 până la 36 de ore de studiu pe săptămână.

Anul universitar începe de la 1 septembrie până la începutul lunii iunie. Examenele se desfășoară în iunie. Fiecare școală are un curriculum propriu, dar există și anumite domenii obligatorii, cum ar fi Limba rusă, limbile străine, matematica, istoria, politica, științele naturii etc.

Examenul final se efectuează după ce studentul a terminat învățământul primar și general de bază. Studenților li se acordă certificatul de învățământ general de bază: „Atestat ob Osnovom Obshchem Obrazovani”.