Infofinanciar > Esential > Între tradiție și superstiție: 10 obiceiuri de Anul Nou din folclorul românesc
Esential

Între tradiție și superstiție: 10 obiceiuri de Anul Nou din folclorul românesc

Între tradiție și superstiție: 10 obiceiuri de Anul Nou din folclorul românesc
Sursa foto stirile protv

Atât în perioada Crăciunului, cât și de Anul Nou, tradiția se împletește cu superstiția și miturile din folclor în cultura românească. Printre cele mai des întâlnite tradiții, în toate regiunile țării, se numără mersul la colindat, sărutul sub vâsc sau purtarea hainelor roșii.

De asemenea, folclorul abundă de tradiții și obiceiuri menite să aducă noroc, bunăstare, dragoste și împlinire în noul an. Multe dintre acestea sunt legate și de abundența recoltei, bunăstare financiară, dar și găsirea sufletului pereche, tradiții care datează de sute de ani și sunt păstrate vii prin perpetuarea lor an de an.

Iată o listă cu cele mai răspândite tradiții și obiceiuri din întreaga țară:

1. Mersul la colindat

Sursa foto 10TV.ro

Colindul este probabil cea mai răspândită și variată tradiție românească, începând de dinainte de Crăciun și mergând până după anul nou. Colindele cele mai cunoscute sunt Plugușorul, Capra și Ursul, iar cele specifice anului nou sunt Sorcova și Steaua, care au loc de obicei în dimineața primei zile din an.

2. Sărutul sub vâsc

Sursa foto Plantur

Sărutul sub vâsc este o tradiție menită să aducă noroc, fericire și împlinire cuplurilor de îndrăgostiți în anul care urmează. Este o tradiție împărtășită la nivel global, care își are originile încă din Grecia antică, unde vâscul era folosit în timpul ceremoniilor de căsătorie, fiind o plantă asociată cu fertilitatea.

3. Aflarea ursitului

Sursa foto Dreamstime

Tradiția spune că fetele necăsătorite care sunt în căutarea unui partener trebuie ca, în noaptea dintre ani, să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și o monedă, pentru ca în timpul nopții să viseze cine le este ursitul.

4. Haine noi și culoarea roșie

Sursa foto iStock

Pentru a avea parte de noroc, dragoste și avuție în noul an, tradiție spune că trebuie să purtăm în noaptea de Revelion un obiect vestimentar de culoare roșie. De asemenea, hainele noi aduc și ele noroc și bunăstare celui care le poartă la cumpăna dintre ani.

5. Paharele și farfurii pline

Sursa foto Unsplash

Atunci când ceasul bate la miezul nopții, marcând trecerea în noul an, paharele trebuie să fie pline, iar în farfurii să fie bucate, pentru bogăție în anul ce vine. Cei care mănâncă pește în noaptea de Revelion „vor trece ca peștele prin apă” în noul an, în schimb cei care consumă carne de pasăre în noaptea dintre ani vor atrage ghinion asupra lor.

6. Mâncatul de struguri

Sursa foto Whole Foods

Se spune că dacă în noapte de Revelion mâncăm 12 boabe de struguri înainte de miezul nopții și ne punem 12 dorințe pentru fiecare dintre ei, simbolizând cele 12 luni ale anului, acestea vor fi îndeplinite în anul care urmează.

7. Achitarea datoriilor

Bani, Sursă foto: Wise

Sursa foto Wise

Tradiția spune că dacă intrăm în noul an cu datorii sau fără nici un ban în buzunar, așa ne va fi tot anul, astfel că este bine să ne achităm toate datoriile până la final de an. De asemenea, împrumutul banilor în prima zi a noului an este de rău augur.

8. Plânsul de 1 ianuarie

Sursa foto Talkspace

Se spune că persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an nou plin cu evenimente triste. Astfel, de 1 ianuarie trebuie să ne păstrăm lacrimile, pentru a avea parte de un an plin de bucurii și împliniri.

9. Foi de ceapă

Sursa foto Unsplash

În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață. Dacă sarea s-a topit toată sarea în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

10. Copiii și semănatul

Grâu - sursa foto - agroexpoert.md

Sursa foto agroexpoert.md

În prima zi din an, tradiția spune că trebuie să primim copiii care vin cu Semănatul, o tradiție pentru belșugul recoltelor. După o scurtă urare, colindătorul va arunca cu grâu, porumb sau orez, pentru a aduce abundență a recoltei.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.