Infofinanciar > Lumea la zi > Intrarea în Schengen se complică. Austria, nevoită să plătească 25 de miliarde de euro pentru blocarea României
Lumea la zi

Intrarea în Schengen se complică. Austria, nevoită să plătească 25 de miliarde de euro pentru blocarea României

schengen austria romania Sursa foto: playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Spațiul Schengen reprezintă un subiect extrem de important pentru România. Intrarea țării noastre în această alianță reprezintă un obiectiv principal al statului român, pentru care oficialii lucrează pertinent, în scopul de a face acest obiectiv realitate. S-au implementat diferite acțiuni și presiuni diplomatice asupra țărilor care s-au opus categoric participării României în Schengen.

Austria a reprezentat cel mai mare obstacol în direcția aderării țării noastre la spațiul Schengen. Austriecii au oferit României un vot negativ în cadrul Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne, din data de 8 decembrie 2022, plasându-se ferm împotriva aderării statului român la spațiul Schengen. În  ciuda eforturilor și susținerii internaționale, poziția Austriei față de acest subiect nu pare să se schimbe prea curând.

Amendă uriașă pentru Austria

Prin votul său împotrivă, în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen, Austria a adus pierderi financiare semnificative pentru România și a prelungit această perioadă de discuții, fiind un impas în dezvoltarea țării și intrarea acesteia în spațiul „fără frontiere” care oferă multiple beneficii. Pentru aceste acțiuni ale Austriei, țara este somată să achite o sumă uriașă de bani, cu scopul compensării pierderilor financiare ale României, în urma votului împotriva exprimat cu privire la intrarea în spațiul Schengen.

Aceste despăgubiri au fost cerute de România printr-o citație adresată Parlamentului European, care prevede amendarea Austriei pentru acuzațiile de blocare a aderării țării noastre la Schengen. Suma pe care Austria o va avea de plătit se situează între 10 și 25 de miliare de euro, în funcție de calculul realizat de oficialii europeni. O rezoluție în acest sens ar urma să fie votată în plenul Parlamentului European în această vară, adică în sesiunea din luna iunie a acestui an.

Vlad Gheorghe este europarlamentarul care a inițiat acest demers pentru despăgubirea României, în urma votului negativ primit din partea Austriei. Acesta a explicat faptul că vor exista consecințe grave pentru Austria, în cazul în care documentul României va fi aprobat. Europarlamentarul a semnalat că suma primită de România din partea Austriei ar putea fi mult mai mare. Textul documentului prevede realizarea unui calcul de către Comisia Europeană cu privire la pierderile financiare ale țării, începând cu anul 2011, până la intrarea efectivă a României în Schengen. „Această rezoluție va fi obligatorie pentru instituțiile europene. Nu va fi în mod direct obligatorie pentru Austria. Comisia Europeană este obligată să facă evaluarea totală a pierderilor. Eu am pornit de la 25 de miliarde, dar textul rezoluției cere Comisiei să evalueze pierderile până când intrăm efectiv în Schengen, începând cu anul 2011. Și pe acelea le putem cere.”

Demers juridic împotriva Austriei

Europarlamentarul a explicat că în urma unor evaluări independente, suma de plată a Austriei este estimată între 10-25 de miliarde de euro, dar a semnalat că totuși putem vorbi de zeci de miliarde, având în vedere pierderile extrem de mari. Acesta a declarat faptul că evaluarea Comisiei Europene trebuie să apară cât mai curând, pentru a pune în mișcare acțiunile împotriva Austriei. Vlad Gheorghe a explicat faptul că demersul juridic este legal deoarece țările care se opun fără un motiv întemeiat intrării în spațiul Schengen al unui alt stat, pot fi trase la răspundere.

„Vorbim despre toate țările care se opun, atenție, fără motiv, pentru că acesta este un demers juridic și, dacă Olanda s-a opus, este pasibilă să răspundă în solidar, împreună cu Austria, pentru pagubele pe care ni le provoacă”, a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe, conform Antena 3 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.