Infofinanciar > Lumea la zi > România nu va intra momentan în spațiul Schengen! Declarațiile ministrului austriac de Externe
Lumea la zi

România nu va intra momentan în spațiul Schengen! Declarațiile ministrului austriac de Externe

Austria nu se grăbește cu deciziile
Sursa foto: playtech.ro

Ministrului austriac de Externe, Gerhard Karner, a venit la București pentru o vizită oficială pentru prima oară de când Austria s-a opus intrării României în spațiul Schengen. Anunțarea acestei vizite a adus multe speranțe în rândul oficialilor români cu privire la o viitoare schimbare de poziție a Austriei și de asemenea, opinia publică a anunțat că această întrevedere la București este rezultatul unor relații mai bune între țara noastră și austrieci.

Oficialii de la Viena au avut parte de numeroase presiuni diplomatice din partea contextului internațional de la anunțarea deciziei de veto în cazul României. Astfel numeroase țări UE și-au arătat susținerea pentru țara noastră și au desfășurat numeroase acțiuni diplomatice pentru a debloca intrarea în Schengen pentru români. Țări importante, precum Spania, care urmează să preia președinția rotativă a UE, și-au luat angajamentul de a susține România în acest proces de aderare.

Ministrul de Interne al Austriei, vizită la București

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, nu și-a schimbat poziția față de aderarea României la Schengen. În cadrul vizitei sale la București, oficialul a fost întrebat insistent de către jurnaliștii români despre poziția pe care țara sa o va lua în situația aderării României la Schengen. Acesta a afirmat din nou că mecanismul de protecție a frontierelor este ineficient, iar acesta este un motiv pentru care nu poate oferi un termen pentru intrarea României în spațiul european, care oferă multe beneficii precum libera circulație.

Ministrul austriac a avut în vedere menționarea votului împotrivă a țării sale din cadrul Consiliului JAI, desfășurat la data de 8 decembrie 2022. Acesta a justificat această alegere ca fiind potrivită deoarece sistemul spațiului Schengen nu are un bun grad de funcționalitate, existând în continuare la nivel intern multe controale, care nu ar trebui să fie puse în practică. Ministrul a explicat că există multe lucruri care trebuie făcute la nivel intern și acțiuni care se află pe agenda spațiului Schengen, din acest motiv, nu poate oferi o dată clară pentru aderarea României.

„Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta e dovada că sistemul nu funcționează. Suntem parteneri apropiați, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. Nu pot să vă ofer azi o dată”, a afirmat Gerhard Karner.

România, exemplu internațional

În cadrul acestor interviuri, jurnaliștii români au subliniat faptul că țara care este cea mai periculoasă din punct de vedere al migrațiilor ilegale, Germania, a fost de acord cu intrarea României în Schengen. În acest sens, Gerhard Karner a afirmat că Austria are „peste 110.000 de solicitanți de azil” în 2022 și, chiar dacă țara sa nu are o graniță  externă Schengen. „Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a subliniat ministrul austriac.

Referindu-se la migrația ilegală din țara sa, ministrul austriac a menționat rolul de exemplu pe care România îl poate avea în acest sens, care a lucrat împreună cu Austria pentru a stopa fenomenul ilegal. Acesta a declarat presei românești următoarele: „Împreună cu poliția română am destructurat o grupare de traficanți de migranți, condusă de un cetățean român”, conform Europaliberă .